14 september 2009

Only Seven Left doet het zo (5) - je Bandcamp-player ook op Hyves!

De wedstrijd 'Reacties achterlaten op EHPO' wint Bram de Wijs met een straatlengte. Eerder liet hij met een paar aansprekende voorbeelden en illustraties zien hoe zijn band Only Seven Left (OSL) hun promotie aanpakt - klik maar op de gelijknamige tag in de rechterkolom van dit blog. Twee weken geleden kondigde OSL aan hun debuutalbum op te gaan nemen. Geplande release: begin 2010. Even daarvoor had Bram hier de vraag gesteld of het opnemen van een album nog wel zin heeft anno 2009. In de Open Dag-serie beantwoordde ik deze en andere vragen van lezers.

Bram mailde me afgelopen vrijdag opnieuw. Naast enkele praktische vragen die hij stelde, had OSL in zijn ogen een 'leuk dingetje' geregeld met de programmeurs van Hyves. In míjn ogen konden veel meer bands van Brams werk profiteren en was zijn 'pionierswerk' te leuk om weg te moffelen in een aflevering Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek. Bram heeft namelijk geregeld dat iedereen voortaan z'n Bandcamp-player op Hyves kan embedden!

Dat ging zo: "Als we met Only Seven Left iets geleerd hebben, is het wel: zorg dat je bent waar je fans zijn. En waar zijn onze fans, online? Op Hyves. Dat was even balen, want we hadden juist veel tijd in onze MySpace gestoken. Hyves was traag, lelijk en niet-cool. Inmiddels zijn de voordelen groter dan de nadelen: onze blogs hebben op Hyves vaak meer views en reacties dan op de website en onze videoclip is vooral dankzij Hyves op dit moment 16.956 keer bekeken.


Je kunt inmiddels bijna alles op Hyves: je blog automatisch doorplaatsen, je www via Twitter updaten, video's plaatsen, polls maken en ook de vormgeving aanpassen. En natuurlijk muziek in een player op je profiel zetten, maar die functie liet volgens ons nog wat te wensen over. Je kunt MP3's namelijk alleen streamen en niet downloadbaar maken, laat staan dat je muziek kunt verkopen via Hyves. We hadden inmiddels wat ervaring met het ontwikkelaarsteam van Hyves; zij staan altijd open voor goede ideeën. Dus stelde ik voor om een download-knop in de Hyvesplayer op te nemen en als het even kon ook een MP3-winkel waar je via sms kunt betalen. Ze gingen het onderzoeken, maar er bleken veel technische en juridische haken en ogen aan te zitten."

Heel spijtig, want Brams voorstel aan Hyves is het bewijs dat hij weet waar OSL's fans zitten én hoe zij het liefst en gemakkelijkst zijn band steunen. Ze hebben geen credit card en kunnen online niet bestellen of betalen, maar bellen als gekken met hun mobiele telefoons. Met beltegoed betalen is dus de beste manier. Zo weet ik dat Krezip jaren geleden met succes iets vergelijkbaars heeft gedaan.

Bram is een prima marketeer voor zijn band, zo blijkt. En niet voor 1 gat te vangen: "Ik heb voorlopig een oplossing getroffen met Hyves. Je kunt de player van Bandcamp vrijwel overal embedden. Alleen niet op Hyves, omdat er een stukje onveilige code in zit. Bovendien zijn ze bij Hyves niet dol op commerciële gadgets, het idee van een gadget is vooral dat deze handig of leuk moet zijn voor Hyvers. Ik wist ze ervan te overtuigen dat dat juist met de Bandcamp-player het geval was, en dus werkten zij aan verbetering van de code. Hiermee kun je voortaan een Bandcamp-player als gadget op je Hyves-profiel plaatsen:

Excuses voor bovenstaande afbeelding die je niet kunt copy-pasten. Blogspot zet dit automatisch om in OSL's Bandcamp-player dus dat werkt niet. Tips welkom hoe dit te omzeilen! Of post de code, als je weet hoe dat werkt, in de reacties. Want ook daar wordt HTML door Blogspot geweigerd... [UPDATE: Jim heeft de code in de reacties onder deze post gezet, dus copy-paste aldaar. Dank!]

Bram licht toe hoe het werkt: "'Album=' kan vervangen worden voor 'track=' voor losse liedjes. De cijfers na de = zijn de unieke code die Bandcamp aan je album/liedje hangt. Deze kun je vinden in de originele embed-code. Het is dus even prutsen met code, maar dan heb je ook wat: een MP3-winkel op je Hyves, waar fans hoge kwaliteit MP3's kunnen vinden en jij e-mail adressen kunt verzamelen. Zou het alleen nog mooi zijn als Bandcamp wat meer laagdrempelige (Nederlandse) betaalsystemen installeert!"

Mag ik een applausje voor Bram?

Hij bracht OSL's nieuwe mix-en-match van 2 platforms direct in praktijk: "Om het heugelijke feit te vieren, besloten we onze laatste single gratis weg te geven via Bandcamp en dus Hyves." De statistieken van de eerste avond spreken voor zich:

"En nog een lesje geleerd: we hadden de single natuurlijk gelijk bij release gratis downloadbaar moeten maken, dan hadden heel veel mensen de afgelopen maanden niet naar een gare lage-kwaliteit MP3-rip van YouTube hoeven luisteren:

Verrassend is het toch altijd hoeveel moeite mensen willen doen voor gratis muziek! Oh, en we willen de Bandcamp-player ook wel naast al onze YouTube video's, of beter nog: erin. Iemand een adres van de YouTube-ontwikkelaars?"

Heb ik teveel gezegd? Met een klein beetje extra inzet en slim nadenken heeft Bram het bereik en daarmee de kansen van Only Seven Left binnen een week vergroot. Dát noem ik de VOC-mentaliteit! Ook Belgen blijken die soms te hebben. Daarover morgen.

21 opmerkingen:

sid zei

appeltje shift 4 opent een crosshair waarmee je een schermafbeelding kunt maken. pcture1.png verschijnt dan op je desktop.

Jim Offerman zei

Bram Bedankt! Inderdaad ERG handig om je bandcamp gewoon op Hyves te kunnen gebruiken!

Verder, voor iedereen die geen zin heeft om dat hele ding over te typen... knip+plak dit:

<embed src="http://bandcamp.com/EmbeddedPlayer.swf/track=374607690/size=venti/bgcol=FFFFFF/linkcol=4285BB/" width="300" height="100" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" allowScriptAccess=never bgcolor="#FFFFFF"></embed>

(wel ff track/album id veranderen, anders wordt het gratis reclame voor mij)

Jim.

Silence is Sexy zei

Super tip, bedankt Bram!

Marco Raaphorst zei

Bandcamp werkt goed. wel een tip: laat je subdomein er naartoe linken! handig voor Google ook en je band autoriteit en dingen.

zo doe ik het http://music.marcoraaphorst.com/

Leon zei

Bedankt Bram, die player gaan we inzetten. En trouwens: heel lekker bezig!

Maarten Haspels zei

Heel erg fijn Bram! Heb Bandcamp player nu ook net op de QueenBee hyves gezet; bedankt! Zijn idd erg tevreden over Bandcamp btw, goeie tip van EHPO! Jij ook bedankt Niels (ook voor alle andere tips).

Joris Postulart zei

Top Bram!

Marinus zei

@Jim: Waar haal je je eigen codes dan vandaan? Ik loop me gek te zoeken :-s

Maarten Haspels zei

gewoon bij "SHARE", waar je bv. een myspace codes vandaan haalt en kijkt welke album id het heeft.

door zei

Hier was ik ook al vaak tegenaangelopen. Bedankt voor de bandcamp embder.

Anoniem zei

Bedankt voor de tip, maar...

Waarom krijg ik steeds de volgende melding op Hyves als ik de gadget wil plaatsen?
De code die je invoert werkt helaas (nog) niet op Hyves. Kijk op www.hyves.nl/gadgets welke gadgets zijn toegestaan en hoe je deze kan plaatsen.

Is er een manier om dit te omzeilen?

EHPO zei

Bram zit er achteraan, lief Anoniempje.

Bram de Wijs zei

Voor zover ik kan zien niks aan het handje. Je moet alleen dus niet de standaard code van Bandcamp gebruiken, maar de code die in deze blog staat (en die Jim kopieerbaar maakt in de reacties).

Werkt nog steeds als een zonnetje, Anoniempje!

Anoniem zei

Dat heb ik gedaan, maar hij blijft tegenstribbelen!

Nouja ik blijf nog wel wat knutselen, toch bedankt!

Ab zei

je moet hem wel als gadget plaatsen en niet de code los als krabbel plaatsen....

Anoniem zei

Nee klopt, zover was ik al!

Het is inmiddels gelukt!

ik had achter de "=" bij bgcol en linkcol een spatie staan, die weg gehaald en het probleem is opgelost!

Bedankt

Anoniem zei

ik probeer nrr te downloaden van queensbee hyves, afspelen wil wel, maar downloaden.... geldt ook voor silence is sexy ...

Anoniem zei

best anoniempje, je moet ook downloaden van de QueenBee bandcamp.
Google "QueenBee"en "bandcamp" en gij zult vinden!

grtz Maarten

Anoniem zei

Dat ga ik doe. Het blijft wat lullig dat ik op Hyves een doenloadknop zie onder het liedje de helemaal niet werkt.
Misschien kan Bram dit nog eens met de hyves programmeur opnemen? :)

Anoniem zei

De downloadknop is een link naar bandcamp, daar kan je downloaden. Je kan niet van Hyves zelf downloaden.

Anoniem zei

Bij mij werkt die link niet - als ik op die download of share knop druk??