Bob en ik. Great minds think alike:
Haal die prachtplaat, die gaat over slechts 2 dingen: Songs en Zingen. Met Hoofdletters én kloten inderdaad. Ook digitaal verkrijgbaar (incl. bonustracks) of luister via Spotify. Te bewonderen op Crossing Border en hopelijk nog een stuk of wat Nederlandse clubs daarna. Held.
Hoe je als muzikant in een razendsnel veranderende muziekindustrie je eigen boontjes dopt. Niels Aalberts deelt zijn ervaringen, tips, trucs & adviezen, nodigt anderen uit dat ook te doen en vermijdt iedere schijn van objectiviteit. Daarvoor ga je maar naar www.ehpo.net. Daar lees je ook waar Niels al die praatjes over muziek, internet, social media, marketing, management, uitgeven en ondernemen vandaan haalt.
31 juli 2010
30 juli 2010
Wilde ideeën & nieuwe muziek (74)
Het is komkommertijd, maar internet staat niet stil:
- Bandcamp beantwoordt de vragen, opmerkingen en suggesties rond de introductie van hun businessmodel (lees: betaalmodel) keurig, uitgebreid en gedetailleerd. Kunnen andere platforms, on- en off-line organisaties een voorbeeld aan nemen! Deze licht ik er even uit:
- Via DigiMuziek: 5 Reasons Not To Sign A Record Deal en 5 Reasons That You Still Might Want To Sign To A Record Label. Twee korte, krachtige maar complete lijstjes, geen woord aan gelogen.
- En dat het écht zonder label kan bewijst voormalig Dresden Doll Amanda Palmer. Joris wees me terecht op het missen van dit zeer relevante EHPO-nieuws vorige week. Ze doet op het Bandcamp-blog uitgebreid verslag. Inspirerend, absolute must-read (als je het niet al ergens anders gelezen had)!
- Ook op Bandcamp: alle halve finalisten van de Grote Prijs van Nederland 2010.
- Hoe je het zonder label doet (of zonder uitgeverij for that matter, via Bas) legde ik uit in de serie Hokje. In deel 3 ging het specifiek over het gebruik van Last.fm. Job vond een mooi stuk van Tom dat ook goed laat zien hoe je dat platform inzet.
- Waarschuwing van Marinus: oplichterij via MySpace? Hebben meer muzikanten hier last van? Een leugentje om bestwil, voor een goed verhaal in de pers, noem ik geen oplichterij (via Atze). Sterker nog, da's gewoon lachen. Zou je 'ns moeten proberen met jouw muziek! DRM op e-books bij Bol.com, dán voel je je pas bedrogen!
- Het enorme belang van statistieken om te zien wie je fans zijn, waar ze zitten en vandaan komen onderstreep ik regelmatig. In dat licht is dit groot nieuws van het grootste wereldwijde social network: Facebook Lets Publishers Contact “Likers”. Wow. Frank plaatst een aantal kanttekeningen. YouTube past de statistieken voor muziekclips aan (lees: hun charts), Tunecore's Jeff Price verklaart de Top 40 dood (en houdt een pleidooi voor The Long Tail). Ondertussen vraagt NME Madonna, Coldplay, Oasis, Franz Ferdinand en 36 anderen naar hun favoriete zomersongs en maakt deze Top 40. Toch niet helemaal dood die hitlijsten...
- Lijstje *nieuwe* én oude muziek dan: El Pino maakt speciale Into The Great Wide Open EP (eerste track hier), Grant Lee Buffalo live-EP nu digitaal (= promo uit '93, van prachtdebuut, voor R.E.M.-liefhebbers), eerste nieuwe Grinderman-track, coole Jens Lekman-clip én nieuwe track, 8 albums every budding songwriter should hear (allemaal via Jasper), stapels Summer Mix Tapes (via Marco) en The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble covert Dark Night Of The Soul (= Sparklehorse + Danger Mouse, absolute prachtplaat!):
- Of remix Tim Kuik, die vast niet blij is dat RapidShare van de Duitse rechter niet hoeft te filteren op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het Nederlandse WeTransfer wel.
- Met moretrackslikethis.com vind je op Spotify, wel uh, more tracks like this. Paul stelt z'n ervaringen met Spotify op schrift, Kindamuzik somde daar 25 jaar Detroit techno op, Atzehoudt de R.I.P. 2010-playlist bij en verzamelde na het lezen van dit boek 275 songs over drugs. Maar: vormt het gratis Audiobox wellicht een bedreiging voor Spotify (via Jasper)?
- Guuz (hij weer...) is de historicus voor Ça Plane Pour Moi. Sappig verhaal. Meer leren doe je van Jack Conte van Pomplamoose (via Alexander) en opnieuw bij The Indie Professor. Leuk!
- Naar Pims blog linkte ik vorige week al. Hij blaast de aloude discussie democratie vs. dictatuur binnen bands nieuw leven in. Ik weet het wel (geldt ook voor boeken).
- Voor het gelekte nieuwe album van Les Savy Fav moet je tóch betalen anders mis je het artwork van de Leaked Edition. Kijk, zo los je dat met een fikse knipoog op, met oog voor je eigen belangen én die van je fans.
- Altijd fijne (confronterende?) reality check: wat al die in 2010 gehypte albums en artiesten nu werkelijk verkopen (Amerikaanse cijfers, ook via Joris).
- Tot slot heel hard grinniken:
29 juli 2010
War on books
Het kon niet uitblijven: de loopgravenoorlog in boeken- en uitgeversland breidt zich verder en verder uit. Iedereen zoekt dekking, niemand is veilig. Dus neemt m'n broertje de schaar opnieuw ter hand:
Op Twitter woedt ondertussen een bloedig gevecht (via Timo): de 'goeden' tegen 'de slechten'. Haha! Op wie zet jij in?
De parallel met de muziekindustrie duurt voort: ook in het contract van The Beatles (1963) stond het woord 'MP3' niet. Bad luck. Nog wat uitgebreidere achtergrondinformatie.
Labels:
de boekenbranche,
do-it-yourself,
jammer jôh,
knipseldienst,
twitter
Natalie Loves doet het zo
We kennen allemaal wel 1 of 2 vrienden die ons vertellen welke muziek we absoluut moeten luisteren. Soms vind je het niks, soms ontdek je zo echte pareltjes. Natalie, naamgeefster van label Natalie Loves, is zo’n liefhebber: enthousiast over mooie muziek die ze graag deelt met anderen. Haar eerste ontdekking ligt nu in de winkel, Hollandse Carrousel van De Vlakte. Na een aantal uitgaven zal de smaak van Natalie en haar kwaliteitsstempel voor eigenzinnige, originele muziek steeds beter naar voren komen. Oprichter Paul Victor vertelt:
"De website van ons label is zo ingericht dat bezoekers in 1 oogopslag alle artiesten zien, kunnen beluisteren en ook kennis nemen van de overige creatieven die meewerken aan onze releases. Liefhebbers van de ene artiest ontdekken automatisch de andere. Via de nieuwsbrief houdt Natalie haar vrienden op de hoogte.
Natalie Loves staat ook voor een nieuwe verhouding tussen muzikant en label. Ze stelt zich op als een zakelijke én creatieve partner, zodat de artiest zich kan concentreren op het verwezenlijken van zijn ideeën en popmuziek van hoge kwaliteit kan produceren. Vergelijk het met de boekenwereld [zoals vaker gebeurt op EHPO]: een schrijver heeft een redacteur die hem zakelijk en creatief bijstaat tijdens het moeilijke schrijfproces. Klankbord, coach en regelneef in één. Bands doen tegenwoordig alles zelf, maar het is veel moeilijker geworden om je te onderscheiden. Naast de kwaliteit van de muziek moet ook de kwaliteit van de techniek (opname, mix, master), vormgeving, promotie en distributie in orde zijn. Dat kost allemaal tijd, geld en energie. Een partner kan dan handig zijn." DIY vs. DIT.
Mooie woorden, maar wat betekent dit in de praktijk?
"Toen het eenmaal duidelijk was geworden dat Natalie Loves zou gaan samenwerken met de singer/songwriter Mathijs Petri, hebben we samen gekeken naar de creatieve doelstellingen van zijn project De Vlakte. Mathijs wilde met elk nummer een eigen verhaal vertellen. Het belangrijkste voor hem was dat de lagen en details van de teksten ook in de muziek ondersteund zou worden. In onze eigen studio heeft hij alle tijd en ruimte gekregen om te schaven aan de arrangementen en samen te werken met verschillende muzikanten. Ondertussen benaderde Natalie Loves verschillende ontwerpers om de teksten uit te beelden. Zo kreeg elk nummer visueel een extra dimensie. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de release van CD Hollandse Carrousel in een bijzonder vormgegeven digipack, inclusief 10 kaarten met tekst en ontwerp: voor elk nummer één. De CD is om te luisteren, te bekijken, te bewaren en ziet er zo uit:"
Ook financieel kiest Natalie Loves voor constructies die van deze tijd zijn. Paul: "We zien een plaatopname als een partnerschap tussen artiest en label, waarbij elke partij een gelijkwaardig deel inbrengt (tijd, energie, creativiteit, kapitaal). Natalie Loves laat zich niet uitbetalen voor diensten die ze niet levert. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het niet in de muziekindustrie, waar grote delen van de CD-inkomsten opgaan aan onduidelijke kostenposten [klopt!].
Voor muzikanten komt er veel kijken bij een plaatopname: arrangeren, opnemen en masteren, planning, distributie en financiën. Dat zijn grote uitdagingen voor een eenmansproject als De Vlakte, die logischerwijs vooral gefocust is op zijn liedjes. Natalie Loves schept er eer in om namens een artiest het grote overzicht te behouden."
Natalie Loves staat ook voor een nieuwe verhouding tussen muzikant en label. Ze stelt zich op als een zakelijke én creatieve partner, zodat de artiest zich kan concentreren op het verwezenlijken van zijn ideeën en popmuziek van hoge kwaliteit kan produceren. Vergelijk het met de boekenwereld [zoals vaker gebeurt op EHPO]: een schrijver heeft een redacteur die hem zakelijk en creatief bijstaat tijdens het moeilijke schrijfproces. Klankbord, coach en regelneef in één. Bands doen tegenwoordig alles zelf, maar het is veel moeilijker geworden om je te onderscheiden. Naast de kwaliteit van de muziek moet ook de kwaliteit van de techniek (opname, mix, master), vormgeving, promotie en distributie in orde zijn. Dat kost allemaal tijd, geld en energie. Een partner kan dan handig zijn." DIY vs. DIT.
Mooie woorden, maar wat betekent dit in de praktijk?
"Toen het eenmaal duidelijk was geworden dat Natalie Loves zou gaan samenwerken met de singer/songwriter Mathijs Petri, hebben we samen gekeken naar de creatieve doelstellingen van zijn project De Vlakte. Mathijs wilde met elk nummer een eigen verhaal vertellen. Het belangrijkste voor hem was dat de lagen en details van de teksten ook in de muziek ondersteund zou worden. In onze eigen studio heeft hij alle tijd en ruimte gekregen om te schaven aan de arrangementen en samen te werken met verschillende muzikanten. Ondertussen benaderde Natalie Loves verschillende ontwerpers om de teksten uit te beelden. Zo kreeg elk nummer visueel een extra dimensie. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de release van CD Hollandse Carrousel in een bijzonder vormgegeven digipack, inclusief 10 kaarten met tekst en ontwerp: voor elk nummer één. De CD is om te luisteren, te bekijken, te bewaren en ziet er zo uit:"
Ook financieel kiest Natalie Loves voor constructies die van deze tijd zijn. Paul: "We zien een plaatopname als een partnerschap tussen artiest en label, waarbij elke partij een gelijkwaardig deel inbrengt (tijd, energie, creativiteit, kapitaal). Natalie Loves laat zich niet uitbetalen voor diensten die ze niet levert. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het niet in de muziekindustrie, waar grote delen van de CD-inkomsten opgaan aan onduidelijke kostenposten [klopt!].
Voor muzikanten komt er veel kijken bij een plaatopname: arrangeren, opnemen en masteren, planning, distributie en financiën. Dat zijn grote uitdagingen voor een eenmansproject als De Vlakte, die logischerwijs vooral gefocust is op zijn liedjes. Natalie Loves schept er eer in om namens een artiest het grote overzicht te behouden."
28 juli 2010
What the F**k is Social Media NOW?
Blijf vooral denken dat het overwaait:
Opnieuw via Alexander. Hij zoekt nog een kamer in Utrecht. Weet je iets? Mail me. Laten we met z'n allen zien dat social media werken. Kijk maar (via Martijn).
View more presentations from Marta Kagan.
27 juli 2010
Hoe L'Oncle Ben toch bleef plakken (2), Universals kijk op de zaak
Gisteren deed Guuz Hoogaerts z'n boeiende relaas over opkomst en geplande release van de aanstekelijke versie van The White Stripes' 7 Nation Army door Franse soulartiest Ben L'Oncle Soul. EHPO past graag hoor & wederhoor toe en vroeg Bens platenmaatschappij Universal Music om een reactie. Managing director Norbert Plantinga (lees dit sterke interview met hem) gaf gehoor aan die oproep. Hij laat zien hoe zijn week eruit zag tijdens deze hype.
UPDATE. Daar staat-ie:
Dat Universal betrokken is bij Bens Nederlandse succes moge blijken uit de out-of-office reply van radiopromotor René Harks:
Guuz refereerde er al aan: “een flop is wees en een hit heeft vele vaders en moeders”. Bij alle muziek zijn achter en voor de schermen heel veel gepassioneerde mensen betrokken die allemaal een belangrijke rol spelen en zonder wie de muziek misschien niet van artiest naar muziekliefhebber komt. Uiteindelijk behoort in onze ogen en oren altijd alle credit naar de artiest te gaan (zoals Stromae of Ben L’Oncle Soul), die ons allemaal weet te verrassen met een liedje dat ons raakt. En ‘het succes’ van 'een goed liedje' (vaak aangeduid met 'hit') is niet te plannen, laat staan te stoppen. Gelukkig maar, zo hoort het te gaan.
Norbert dan:
woensdag 16 juni
We krijgen een eerste telefoontje over Ben L’Oncle Soul van Ad Zwaga van Plato/Concerto. Of wij dat uitbrengen? We informeren bij onze Franse collega’s. Zij melden ons dat Ben graag een Engelstalig album uit wil brengen in september. We raden Plato/Concerto aan tot die tijd de Franse versie via Bertus te bestellen wat voor alle partijen goedkoper en sneller is. Op die manier kunnen de mensen die gek zijn van Franse muziek en graag als eerste alles in huis hebben (zoals Guuz) toch in Nederland aan een album komen. Bertus heeft er tot en met gisteren tussen de 100 en 200 uitgeleverd aan ondermeer Concerto, Plato en Bol.com.
donderdag 15 juli
Ik en een aantal andere mensen binnen Universal Music Nederland worden door onze collega’s in Frankrijk persoonlijk op de hoogte gesteld van (na Belg Stromae) weer een grote hit uit Frankrijk: 7 Nation Army. Onze labelmanager checkt gelijk vanaf wanneer deze in Nederland beschikbaar kan zijn.
maandag 19 juli
Erik Zwennes van 3VOOR12 mailt naar onze perspromotor of hij het album van Ben L’Oncle Soul op de Luisterpaal mag zetten. De promotieafdeling is dan echter nog niet op de hoogte van deze release en wij hebben nog geen antwoord uit Frankrijk.
dinsdag 20 juli
Jaap Brienen van Radio 6 belt René Harks over Ben L’Oncle Soul. René is op dat moment ook nog niet op de hoogte en we hebben nog geen officieel antwoord uit Frankrijk. René bespreekt de interesse met ondermeer de labelmanager die hem bijpraat.
woensdag 21 juli
Harks volgt Domien van 3FM op Twitter en leest zijn Tweet: “DJ op terras draait supervette soulversie van Seven Nation Army. Snel scoren en draaien op #3FM!” en volgt de discussie die daar op volgt met ondermeer Roosmarijn en Guuz. Ondertussen zit ik zelf op het Leidseplein in Amsterdam op een terras met een internationale collega in gesprek over hoe goed de nieuwe single van Ben L’Oncle Soul is. Op dat moment loopt Wilbert Mutsaers van 3FM bij toeval voorbij en vraagt waar we het over hebben. We antwoorden, maar we gaan er verder niet op door.
donderdag 22 juli
We horen Roosmarijn 7 Nation Army draaien in de Arbeidsvitaminen. Gevolg: mayhem inderdaad. ’s Avonds krijgen we het antwoord van Bens management uit Frankrijk dat we ook in Nederland uit kunnen. Wilbert post ’s avonds enthousiast op z'n Facebook en krijgt daar meerdere reacties op:
woensdag 16 juni
We krijgen een eerste telefoontje over Ben L’Oncle Soul van Ad Zwaga van Plato/Concerto. Of wij dat uitbrengen? We informeren bij onze Franse collega’s. Zij melden ons dat Ben graag een Engelstalig album uit wil brengen in september. We raden Plato/Concerto aan tot die tijd de Franse versie via Bertus te bestellen wat voor alle partijen goedkoper en sneller is. Op die manier kunnen de mensen die gek zijn van Franse muziek en graag als eerste alles in huis hebben (zoals Guuz) toch in Nederland aan een album komen. Bertus heeft er tot en met gisteren tussen de 100 en 200 uitgeleverd aan ondermeer Concerto, Plato en Bol.com.
donderdag 15 juli
Ik en een aantal andere mensen binnen Universal Music Nederland worden door onze collega’s in Frankrijk persoonlijk op de hoogte gesteld van (na Belg Stromae) weer een grote hit uit Frankrijk: 7 Nation Army. Onze labelmanager checkt gelijk vanaf wanneer deze in Nederland beschikbaar kan zijn.
maandag 19 juli
Erik Zwennes van 3VOOR12 mailt naar onze perspromotor of hij het album van Ben L’Oncle Soul op de Luisterpaal mag zetten. De promotieafdeling is dan echter nog niet op de hoogte van deze release en wij hebben nog geen antwoord uit Frankrijk.
dinsdag 20 juli
Jaap Brienen van Radio 6 belt René Harks over Ben L’Oncle Soul. René is op dat moment ook nog niet op de hoogte en we hebben nog geen officieel antwoord uit Frankrijk. René bespreekt de interesse met ondermeer de labelmanager die hem bijpraat.
woensdag 21 juli
Harks volgt Domien van 3FM op Twitter en leest zijn Tweet: “DJ op terras draait supervette soulversie van Seven Nation Army. Snel scoren en draaien op #3FM!” en volgt de discussie die daar op volgt met ondermeer Roosmarijn en Guuz. Ondertussen zit ik zelf op het Leidseplein in Amsterdam op een terras met een internationale collega in gesprek over hoe goed de nieuwe single van Ben L’Oncle Soul is. Op dat moment loopt Wilbert Mutsaers van 3FM bij toeval voorbij en vraagt waar we het over hebben. We antwoorden, maar we gaan er verder niet op door.
donderdag 22 juli
We horen Roosmarijn 7 Nation Army draaien in de Arbeidsvitaminen. Gevolg: mayhem inderdaad. ’s Avonds krijgen we het antwoord van Bens management uit Frankrijk dat we ook in Nederland uit kunnen. Wilbert post ’s avonds enthousiast op z'n Facebook en krijgt daar meerdere reacties op:
vrijdag 23 juli
Na de toestemming van de artiest stuurt René 7 Nation Army met een begeleidend (persoonlijk bedoeld) schrijven (dus geen officieel 'persbericht') digitaal uit naar iedereen die hij kent (zie gisteren). Om tijd te winnen wacht hij bewust niet op de officiële ‘plugdagen’ de week daarop. Jaap Brienen van Radio6 belt René of het album op de Radio 6 Luisterpaal mag. René geeft direct toestemming. De snelst haalbare releasedatum in iTunes blijkt (fingers crossed!) vrijdag 30 juli te zijn. De situatie bij Spotify wordt nog uitgezocht in Frankrijk. Vrijdagmiddag wordt 7 Nation Army toegevoegd aan de Radio 6 en 3VOOR12 playlist.
maandag 26 juli
Ik mail Erik Zwennes onze excuses voor de late reactie en geef (een werkdag te laat) akkoord voor de Luisterpaal.
dinsdag 27 juli
Clip afgeleverd bij TMF/MTV.
vrijdag 30 juli
Single + EP “Soul Wash” (zonder tegenslagen) verkrijgbaar bij iTunes Nederland. Franse album “Ben L’Oncle Soul” ook of snel daarna. Op de vraag of alles van Ben L’Oncle Soul vrijdag te beluisteren is op de Nederlandse Spotify hebben we op dit moment nog geen antwoord van het Franse label en Spotify aldaar, maar dat hopen we snel te weten.
Na de toestemming van de artiest stuurt René 7 Nation Army met een begeleidend (persoonlijk bedoeld) schrijven (dus geen officieel 'persbericht') digitaal uit naar iedereen die hij kent (zie gisteren). Om tijd te winnen wacht hij bewust niet op de officiële ‘plugdagen’ de week daarop. Jaap Brienen van Radio6 belt René of het album op de Radio 6 Luisterpaal mag. René geeft direct toestemming. De snelst haalbare releasedatum in iTunes blijkt (fingers crossed!) vrijdag 30 juli te zijn. De situatie bij Spotify wordt nog uitgezocht in Frankrijk. Vrijdagmiddag wordt 7 Nation Army toegevoegd aan de Radio 6 en 3VOOR12 playlist.
maandag 26 juli
Ik mail Erik Zwennes onze excuses voor de late reactie en geef (een werkdag te laat) akkoord voor de Luisterpaal.
dinsdag 27 juli
Clip afgeleverd bij TMF/MTV.
vrijdag 30 juli
Single + EP “Soul Wash” (zonder tegenslagen) verkrijgbaar bij iTunes Nederland. Franse album “Ben L’Oncle Soul” ook of snel daarna. Op de vraag of alles van Ben L’Oncle Soul vrijdag te beluisteren is op de Nederlandse Spotify hebben we op dit moment nog geen antwoord van het Franse label en Spotify aldaar, maar dat hopen we snel te weten.
Samenvattend:
Universal Music zal nooit proberen muziek tegen te houden. Integendeel. Ons bestaansrecht is (onder (veel) meer) alle muziek van alle artiesten die wij vertegenwoordigen beschikbaar maken voor alle muziekliefhebbers. Hoewel dat steeds gemakkelijker gaat, kunnen we dat niet alleen. Gelukkig hebben we met z’n allen hetzelfde doel: bloggers, journalisten, fysieke en digitale retailers, DJ’s, VJ’s, muzieksamenstellers, concert- en festivalorganisatoren en uiteindelijk vooral de artiesten en muziekliefhebbers zelf.
Bien cordialement,
Norbert (Universal Music Nederland)
UPDATE. Daar staat-ie:
Labels:
3FM,
ervaringen delen,
hit; zo maak je een,
hits,
nieuwe muziek,
platenmaatschappij,
radio
Trent Reznor doet het zo
Trent Reznor vatte het al 'ns perfect samen. Hieronder de briljante case compleet doorgelicht (via Alexander) en hier een gratis 6-track EP van zijn project How To Destroy Angels:
Labels:
do-it-yourself,
ervaringen delen,
gratis downloads,
kijkvoer,
rechten
26 juli 2010
Hoe L'Oncle Ben toch bleef plakken (column @Guuzbourg)
Op dit blog worden veel tips gegeven hoe je als band de aandacht trekt, hoe je fans aan je bindt en wat fans voor je kunnen doen. Dat laatste merkt de Franse soulartiest Ben L'Oncle Soul inmiddels in Nederland. Daarbij speelde Guuz Hoogaerts een bescheiden rol. Hij ervoer in de praktijk enkele veelvoorkomende EHPO-thema's. Zijn reconstructie, een verkapte Twitter-strip, van the week that was:
19 juli
BNN Today vraagt of ik een alternatieve Top 5 wil samenstellen als tegenwicht voor de nogal bejaarde muziekkeus in Radio Tour de France. Een geintje: Len Doens en Angelique Stein, de muzieksamenstellers van RdTF, hebben dit jaar 4 uitstekende nieuwe Franse liedjes op de playlist gezet, veel meer dan voorheen. Maar ik laat als onbezoldigd promotor van het nouvelle chanson Française (liefst gezucht) zo'n kans natuurlijk niet liggen. Eén van de liedjes in die Top 5 is Soulman van Ben L'Oncle Soul. Deze zwarte Franse zanger (echte naam: Benjamin Duterde) bracht in november 2009 de EP Soul Wash uit met 6 ver-soulde covers, waaronder 7 Nation Army van The White Stripes. Half mei wordt in Frankrijk zijn debuutalbum gereleased. Daarop staat een geremixte versie van zijn 7 Nation Army-cover. Ik pikte het album op tijdens mijn wekelijkse inspectierondje op iTunes France. Helaas, zoals zo vaak met Franse releases kunnen enkel Fransen de CD legaal downloaden. Merdenomdedieu! Franstalige soul, en dan gezongen met zo'n stem! Wil ik NU! Het internet biedt natuurlijk uitkomst. Ik download 't, ga op vakantie en herinner me pas weken later dat ik 't nog moet unzippen.
19 juli
BNN Today vraagt of ik een alternatieve Top 5 wil samenstellen als tegenwicht voor de nogal bejaarde muziekkeus in Radio Tour de France. Een geintje: Len Doens en Angelique Stein, de muzieksamenstellers van RdTF, hebben dit jaar 4 uitstekende nieuwe Franse liedjes op de playlist gezet, veel meer dan voorheen. Maar ik laat als onbezoldigd promotor van het nouvelle chanson Française (liefst gezucht) zo'n kans natuurlijk niet liggen. Eén van de liedjes in die Top 5 is Soulman van Ben L'Oncle Soul. Deze zwarte Franse zanger (echte naam: Benjamin Duterde) bracht in november 2009 de EP Soul Wash uit met 6 ver-soulde covers, waaronder 7 Nation Army van The White Stripes. Half mei wordt in Frankrijk zijn debuutalbum gereleased. Daarop staat een geremixte versie van zijn 7 Nation Army-cover. Ik pikte het album op tijdens mijn wekelijkse inspectierondje op iTunes France. Helaas, zoals zo vaak met Franse releases kunnen enkel Fransen de CD legaal downloaden. Merdenomdedieu! Franstalige soul, en dan gezongen met zo'n stem! Wil ik NU! Het internet biedt natuurlijk uitkomst. Ik download 't, ga op vakantie en herinner me pas weken later dat ik 't nog moet unzippen.
Redactie, presentatoren en technicus van BNN Today vallen ook als een blok voor Ben. De technicus zegt zelfs dat hij zelden naar Franstalige muziek luistert, maar dit wel heul erg goed vind. Dat verrast me; zo breed maak ik enthousiasme over Franse muziek niet vaak mee. 's Avonds stuur ik een mail naar Roosmarijn Reijmer, muzieksamensteller en 3FM-DJ en vertel over de stemming bij BNN Today. Ik stuur regelmatig muziektips naar DJ's en muzieksamenstellers. Soms wordt mijn enthousiasme gedeeld en wordt er in de nacht of op de vroege zondagochtend inderdaad een Franstalig liedje gedraaid. Toch mooi meegenomen, ik weet dat Franstalige muziek op de Nederlandse radio dezelfde impopulaire status heeft als Duitse rock, Italiaanse pop of Spaanse liedjes. Op Bastille-dag, 14 juli, mag ik een paar van mijn favo Franse soul- en jazzplaatjes laten horen in The Beat op Radio6. Presentator Jaap Brienen kent Ben wel maar valt (net als ik, eerlijk gezegd) nu pas echt voor het album.
20 juli
BNN Today kiest Soulman van Ben L'Oncle Soul tot hun Tourplaat, de eerste keer dat ze dat doen volgens mij. Roosmarijn mailt dat ze de 7 Nation Army cover wel tof vindt. Ik ben me inmiddels een slag in de rondte aan het twitteren over Ben en dat heeft effect. Ook op 2 Facebook-postings wordt gereageerd, onder meer door journalisten. Iemand meldt dat het album vorige week (!) op 5 in de Plato/Concerto verkooplijst stond die de Volkskrant wekelijks afdrukt. Inderdaad is het album in Nederlandse platenzaken en webwinkels verkrijgbaar, maar DJ's en journalisten die Universal Nederland bellen om informatie of promo's (het album is uitgekomen op Motown France) krijgen verbaasde reacties. Nee, plaat en artiest zijn onbekend. Het album is nog altijd niet te koop voor Nederlandse klanten van iTunes. Anton Speijers van Concerto mailt dat zij de CD importeren via Bertus, die dat kan en mag doen omdat Universal Nederland de plaat niet uitbrengt.
21 juli
Radio6-DJ Jaap Brienen en muzieksamensteller Martijn Soetens zijn ook definitief toegetreden tot het Ben L'Oncle Soul-fankamp, Soulman komt op de playlist van The Beat. Opmerkelijk, want zo vaak gebeurt dat niet met een plaat die lastig verkrijgbaar is in Nederland. 's Avonds hoort 3FM-DJ Domien de 7 Nation Army-cover op het terras van het Tilburgse café Studio. Domien is in Tilburg vanwege de kermis. Hij twittert over de cover en krijgt van diverse kanten titel en uitvoerende te horen. Roosmarijn passt het nummer door naar haar collega. Hoe graag 3FM-DJ's nieuwe platen ontdekken blijkt uit deze tweet van Domien. Ook vandaag is zowel de EP als het album van Ben niet te koop in de Nederlandse iTunes winkel, wel wat losse tracks die op compilaties zijn verschenen.
22 juli
Roosmarijn draait 7 Nation Army in de Arbeidsvitaminen. Gevolg: mayhem. Op Twitter valt de een na de ander voor Ben. Iemand neemt het album mee uit Bens thuisland om hier te ontdekken dat 7 Nation Army de 'hit' is. Luuk Ikink, presentator van BNN Today, heeft ook Studio Sport-presentator Jeroen Stomphorst fan gemaakt. Het album verschijnt op de Radio6-luisterpaal. Opvallend, 3VOOR12's Erik Zwennes krijgt eerder die week nog nul op het rekest van Universal Nederland.
23 juli
Universal Nederland reageert eindelijk, met een jolig persbericht:
Een liedje kan ineens enorm aanslaan. Tien jaar geleden kreeg PIAS het niet voor elkaar om dit nummer van Hairy Diamond, dat vele malen per dag op toen nog Radio3 te horen was, op tijd in de winkels te krijgen. Een demo was op de DJ-burelen beland, het enthousiasme was groot maar toen het finished product eenmaal daar was, was het nieuwtje er wel af. In deze digitale tijden moet het zeker voor een major als Universal een koud kunstje zijn om een produkt dat ze al lang in huis hebben eenvoudig verkrijgbaar te maken. Een thema waar Niels vrijwel dagelijks op hamert. Ik zou graag Bill Clinton willen parafraseren: it's the availability, stupid!
20 juli
BNN Today kiest Soulman van Ben L'Oncle Soul tot hun Tourplaat, de eerste keer dat ze dat doen volgens mij. Roosmarijn mailt dat ze de 7 Nation Army cover wel tof vindt. Ik ben me inmiddels een slag in de rondte aan het twitteren over Ben en dat heeft effect. Ook op 2 Facebook-postings wordt gereageerd, onder meer door journalisten. Iemand meldt dat het album vorige week (!) op 5 in de Plato/Concerto verkooplijst stond die de Volkskrant wekelijks afdrukt. Inderdaad is het album in Nederlandse platenzaken en webwinkels verkrijgbaar, maar DJ's en journalisten die Universal Nederland bellen om informatie of promo's (het album is uitgekomen op Motown France) krijgen verbaasde reacties. Nee, plaat en artiest zijn onbekend. Het album is nog altijd niet te koop voor Nederlandse klanten van iTunes. Anton Speijers van Concerto mailt dat zij de CD importeren via Bertus, die dat kan en mag doen omdat Universal Nederland de plaat niet uitbrengt.
21 juli
Radio6-DJ Jaap Brienen en muzieksamensteller Martijn Soetens zijn ook definitief toegetreden tot het Ben L'Oncle Soul-fankamp, Soulman komt op de playlist van The Beat. Opmerkelijk, want zo vaak gebeurt dat niet met een plaat die lastig verkrijgbaar is in Nederland. 's Avonds hoort 3FM-DJ Domien de 7 Nation Army-cover op het terras van het Tilburgse café Studio. Domien is in Tilburg vanwege de kermis. Hij twittert over de cover en krijgt van diverse kanten titel en uitvoerende te horen. Roosmarijn passt het nummer door naar haar collega. Hoe graag 3FM-DJ's nieuwe platen ontdekken blijkt uit deze tweet van Domien. Ook vandaag is zowel de EP als het album van Ben niet te koop in de Nederlandse iTunes winkel, wel wat losse tracks die op compilaties zijn verschenen.
22 juli
Roosmarijn draait 7 Nation Army in de Arbeidsvitaminen. Gevolg: mayhem. Op Twitter valt de een na de ander voor Ben. Iemand neemt het album mee uit Bens thuisland om hier te ontdekken dat 7 Nation Army de 'hit' is. Luuk Ikink, presentator van BNN Today, heeft ook Studio Sport-presentator Jeroen Stomphorst fan gemaakt. Het album verschijnt op de Radio6-luisterpaal. Opvallend, 3VOOR12's Erik Zwennes krijgt eerder die week nog nul op het rekest van Universal Nederland.
23 juli
Universal Nederland reageert eindelijk, met een jolig persbericht:
Dames en heren,
Er mag weer gedanst worden. Ontdekt op de kermis in Tilburg. Of ontdekt op de camping in frankrijk. Of ontdekt via het Avro programma Arbeidsvitaminen op Hilversum 3. Je weet het niet. Hebbie m nognie gehoord? Doe net als [radiopromotor/plugger van Universal] Harks modern en click met een klik op de mp3 playert! Europese versie van ‘s mans album komt eind augustus. Officiele single release vrijdag 30 juli.
Op iTunes vangen 'Ollanders ook vandaag bot. Op Spotify kunnen Nederlandse abonnees alles van Ben luisteren, behalve 7 Nation Army. Er staat expliciet bij dat zulks verboden is (daar heb ik helaas geen screenshot van, u moet dit even van mij aannemen). Roosmarijn heeft het maar druk met alle fantweets. Jaap Brienen zet Ben L'Oncle Soul in de rubriek Erepodium, een eer die voornamelijk Grote Namen ten deel valt. Inmiddels melden zich de eerste haters en de eerste vaders van het Nederlandse succes.
24 juli
Ome Ben's 7 Nation Army is wederom te horen op 3FM. Soulman wordt gedraaid op Radio2. En op Radio6, waar DJ Jaap Boots van Shouting Boots de CD tot Affengeile Schallplatte bombardeert. Boots heeft 'm bij Concerto gekocht, waar hij werd getriggerd door de vrolijke hoes en de combinatie 'soul' en 'Frankrijk'. Eindelijk kunnen Nederlandse iTunes-klanten zowel het album als de EP downloaden. Maar wacht eens, waarom ontbreekt 7 Nation Army op het album?! Is dit nu die 'Europese versie'? Ook op Spotify maakt 7 Nation Army geen deel uit van het album, maar is het als losse track wel te horen.
Wat hebben we nu geleerd? Of: Het Lefsetz-moment
Wie geabonneerd is op de nieuwsbrief van Bob Lefsetz (kan hier), de goeroe van EHPO, weet dat Oom Bob al een paar dagen schrijft over A&R-managers en grote promotors die hun beklag doen over de (lange) tijd die een plaat of een artiest nodig heeft om een hit te worden. Bob maakt zich daar terecht vrolijk over. De trigger voor mijn blogpost op EHPO is dit bericht van Bob: eindelijk toont iemand eens overduidelijk aan dat hitlijsten niets, maar dan ook niets zeggen over de populariteit van een track. Ultimatechart haalt er ook social media bij om de status van een plaat te meten. En dat maakt nogal verschil.
24 juli
Ome Ben's 7 Nation Army is wederom te horen op 3FM. Soulman wordt gedraaid op Radio2. En op Radio6, waar DJ Jaap Boots van Shouting Boots de CD tot Affengeile Schallplatte bombardeert. Boots heeft 'm bij Concerto gekocht, waar hij werd getriggerd door de vrolijke hoes en de combinatie 'soul' en 'Frankrijk'. Eindelijk kunnen Nederlandse iTunes-klanten zowel het album als de EP downloaden. Maar wacht eens, waarom ontbreekt 7 Nation Army op het album?! Is dit nu die 'Europese versie'? Ook op Spotify maakt 7 Nation Army geen deel uit van het album, maar is het als losse track wel te horen.
Wat hebben we nu geleerd? Of: Het Lefsetz-moment
Wie geabonneerd is op de nieuwsbrief van Bob Lefsetz (kan hier), de goeroe van EHPO, weet dat Oom Bob al een paar dagen schrijft over A&R-managers en grote promotors die hun beklag doen over de (lange) tijd die een plaat of een artiest nodig heeft om een hit te worden. Bob maakt zich daar terecht vrolijk over. De trigger voor mijn blogpost op EHPO is dit bericht van Bob: eindelijk toont iemand eens overduidelijk aan dat hitlijsten niets, maar dan ook niets zeggen over de populariteit van een track. Ultimatechart haalt er ook social media bij om de status van een plaat te meten. En dat maakt nogal verschil.
Een liedje kan ineens enorm aanslaan. Tien jaar geleden kreeg PIAS het niet voor elkaar om dit nummer van Hairy Diamond, dat vele malen per dag op toen nog Radio3 te horen was, op tijd in de winkels te krijgen. Een demo was op de DJ-burelen beland, het enthousiasme was groot maar toen het finished product eenmaal daar was, was het nieuwtje er wel af. In deze digitale tijden moet het zeker voor een major als Universal een koud kunstje zijn om een produkt dat ze al lang in huis hebben eenvoudig verkrijgbaar te maken. Een thema waar Niels vrijwel dagelijks op hamert. Ik zou graag Bill Clinton willen parafraseren: it's the availability, stupid!
Als platenmaatschappij moet je de tenen constant in het water hebben om aan te voelen wat er gebeurt, waar de beweging zit. En dan snel schakelen. Ik begrijp niets van het protectionisme rond 7 Nation Army of de beschikbaarheid van een plaat. En wat zegt het dat een onafhankelijke distributeur als Bertus eerder in de gaten heeft dat er iets aan de hand is met een plaat dan de Nederlandse vertegenwoordiging van een major? Ook gek: Ben L'Oncle Soul heeft een twitteraccount, maar reageert niet op tweets uit België of Nederland. Wie zit dáár eigenlijk te slapen?
Het is ten slotte verheugend om (weer) te merken dat radio-DJ's (en -technici) nog zo hard kunnen vallen voor een nieuwe plaat die, wat taal of genre betreft, niet noodzakelijkerwijs binnen hun comfortzone valt. En die ongeacht verkrijgbaarheid of officiële releasedatum gewoon draaien. En dat luisteraars daar net zo enthousiast over raken en dat met zoveel mogelijk mensen willen delen. Je ziet het steentje binnen en week een (bescheiden) lawine worden. Overigens: muzieksamenstellers en DJ's zijn eenvoudig te bereiken, ik heb geen geheime mailadressen of telefoonnummers. Social media works!
Ben L'Oncle Soul noemde zich aanvankelijk L'Oncle Ben, maar een rijstmerk dat claimt dat haar produkt niet plakt had daar problemen mee. Terecht. Want Ben blijft wel degelijk plakken.
Het is ten slotte verheugend om (weer) te merken dat radio-DJ's (en -technici) nog zo hard kunnen vallen voor een nieuwe plaat die, wat taal of genre betreft, niet noodzakelijkerwijs binnen hun comfortzone valt. En die ongeacht verkrijgbaarheid of officiële releasedatum gewoon draaien. En dat luisteraars daar net zo enthousiast over raken en dat met zoveel mogelijk mensen willen delen. Je ziet het steentje binnen en week een (bescheiden) lawine worden. Overigens: muzieksamenstellers en DJ's zijn eenvoudig te bereiken, ik heb geen geheime mailadressen of telefoonnummers. Social media works!
Ben L'Oncle Soul noemde zich aanvankelijk L'Oncle Ben, maar een rijstmerk dat claimt dat haar produkt niet plakt had daar problemen mee. Terecht. Want Ben blijft wel degelijk plakken.
UPDATE: Universal reageert uitgebreid. Tof!
25 juli 2010
23 juli 2010
Wilde ideeën & nieuwe muziek (73)
- Proefpersonen gezocht. Wie probeert dit nieuwe platform om shows te boeken en je band te managen uit: Guguchu (ook op Twitter)? Ben benieuwd naar ervaringen!
- Doodzonde: Metro Mortale is niet meer. Lees hier hoe ze het eerder aanpakten. De upside: daar komen vast weer 2 of 3 andere mooie bands uit!
- Prachtartikel over/interview met Conan O'Brien over zijn haat/liefde-verhouding met internet en zijn visie op grote (media-)netwerken, nu en in de nabije toekomst. Dank, Erik.
- Gefascineerd door filmmuziek uit de jaren ’30, ’40, ’50 en ‘60 knipte Lilian Hak haar nieuwe album sample voor sample uit klassieke soundtracks. Live speelt een 11-koppige band Old Powder New Guns, van film noir tot spaghetti western. Op 12 september vindt de CD-release plaats in Tivoli de Helling:
- Lilian staat ook op Hollandse Nieuwe #9. Ja, EHPO blíjft linken naar dit geweldige initiatief van 3VOOR12! Meer muziek (niet per se *nieuw*): gratis live album van Calexico (via Joris), te gekke mixtape van Sum The Greater, The Black Cab Sessions (eerder naar gelinkt, maar blijft mooi. Via Sjoerd), nieuwe track van The onvolprezen Bees en Edwyn Collins (met hulp van Johnny Marr, Franz Ferdinand en The Drums). De nieuwe muziek van M.I.A. is volgens producer Diplo niet zo goed omdat "She didn't care about it". Zo, die kun je in zak steken...
- Gideon speelt graag spelletjes, waar de games-handel en fabrikanten Nintendo, Sony e.a. iets van kunnen leren. Net als van de klantenbinding van Spotify.
- Mooie staatjes: hoe Google werkt (maar als de dood voor het almaar groeiende Facebook), de return-on-investment van social media is niet alleen €'s en $'s en voor wie eerdaags aan het marketen slaat en de doelgroepen zoekt:
- Interview met Smiths/Morrissey/Blur/Kaiser Chiefs/Babyshamples-producer Stephen Street (via Pim). Zeer indrukwekkend rijtje namen, me dunkt.
- De Zweedse Piratenpartij biedt straks ook internet aan. Spannend initiatief.
- Vaker gedaan, maar blijft een ijzersterk idee: golden ticket voor de complete Only Seven Left-tour in UP Magazine #69:
- Doet DJ Maurice goed! Tim Kuik ook: Pirate Bay nu echt verboden in Nederland. Rupert Murdoch boert ook niet slecht: eerste resultaten met de site van zijn krant The Times achter een paywall lijken positief (via Paul). YouTube dan: zeer, zeer indrukwekkende cijfers en statistieken ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan. Wow, zo snel kan het gaan!
- Grappig: band bio generator, met dit als hilarisch resultaat (via Aram). Ideaal voor ongeïnspireerde muzikanten, die verder bij Music Think Tank terecht kunnen: 30 Tips For The Typical Musician. Wat een briljant blog blijft dat, verplicht bookmarken! Leuk: producer/muzikant Pim startte een blog, legt o.a. uit waarom Blur's Song 2 een hit is en schreef een Nederlandse versie van het Music Think Tank-stuk. Ook lezen. Net als de daarop geïnspireerde versie voor Nederlandse schilders van Lost Painters.
- Verder nog vragen? Ask the indie professor (via Joris en even later Barry). De eerste antwoorden zijn direct heel leuk en leerzaam.
Labels:
creativiteit,
GEM,
gratis downloads,
hits,
jammer jôh,
kijkvoer,
leesvoer,
marketing,
nieuwe muziek,
only seven left,
promotie,
silence is sexy,
spotify,
tips,
Tivoli,
wilde ideeën
22 juli 2010
DJ @Sandeman's Maandmix Juli 2010 - Het Groot Vakantieboek
Hot Fun In The Summertime met DJ Sandeman. Het Groot Vakantieboek 2010, op het ritme van de airco in de wagen, in de iPod op het strandje of gewoon op je balkon bij het lezen van je boekje [luister en download hierboven of hier]:
- "Polocaust" - Mr Oizo & Gaspar Auge
- "Feel Flows" - The Beach Boys
- "Holidays" - Gonjasufi
- "A Day At The Carnival" - DâM-FunK
- "Lie Lost" (Maurice Fulton mix) - Crazy P
- "Rock With You" (Afro Brazillian Remix) - Michael Jackson
- "It Takes A Muscle" - Spectral Display
- "Illuminata" - ceo
- "Sun... Sun... Sun..." (Walter Gibbons Original 12" Edit) - Jakki
- "Lovalot" - M.I.A.
- "Real Life" (Basic Needs mix) - Tanlines
- "Baby I'm Yours" (Aeroplane mix) - Breakbot
- "We're Ready When You Are" (DJ Mehdi Mix) - The Krays feat. Ebony Bones
- "No Answers" - Theophilus London
- "Sun" - Caribou
- "La Musica" - Munk
- "Hold Yuh" (Major Lazer Remix) - Gyptian
- "Nigeria What?" - Débruit
- "Story To Be Told" - M.I.A.
- "Last 3 Digits" - Gemmy
- "Taj Mahal" - Jorge Ben
Labels:
gratis downloads,
hits,
nieuwe muziek,
oude muziek,
perfect,
sandeman,
SoundCloud
Kensington doet het zo (1)
Het Utrechtse Kensington (@kensingtonband) nam dit jaar hun debuutalbum op en presenteerde dat afgelopen zaterdag in een uitverkochte EKKO. Dat ging ongeveer zo:
"De echte start van Kensington is onze drummerswissel geweest, dik 2 jaar geleden. Met Niles waren we compleet, voelden we dat we potten konden breken en écht in staat tot mooie dingen waren. Tot nu toe heeft dat gevoel ons niet in de steek gelaten. Na het uitbrengen van de Youth-EP in 2008 op het Utrechtse Snowstar Records, van onze vriend, huidige manager en boeker Cedric Muyres, ging het hard. We werden Serious Talent bij 3FM (airplay!), er kwam interesse van verschillende platenmaatschappijen en we speelden veel, o.a. met The Wombats en Razorlight. Kortom, we werden bevestigd in ons gevoel dat we iets moois aan het bouwen waren.
Na eindeloos veel mailconversaties, telefoontjes en meetings kozen we begin 2009 voor Bladehammer Music, een nieuwe ambitieuze club mensen uit Amsterdam, geleid door Gerry van der Zwaard en Menno Timmerman. Beiden hebben hun sporen verdiend in de industrie en zijn niet bang om in deze onzekere tijden te investeren in talent. Met de kracht van publisher Sony ATV erachter, partner van Bladehammer en onze muziekuitgever, werkten we langzaam maar zeker naar een debuutplaat toe. Het zakelijke aspect was belangrijk en interessant, maar hoe je het ook wendt of keert draait het maar om 1 ding: Goede Muziek.
We schreven al flink, maar nu ging het gas erop: het uitwerken van songs, de producer- en studiokeuze hadden allen topprioriteit.
"De echte start van Kensington is onze drummerswissel geweest, dik 2 jaar geleden. Met Niles waren we compleet, voelden we dat we potten konden breken en écht in staat tot mooie dingen waren. Tot nu toe heeft dat gevoel ons niet in de steek gelaten. Na het uitbrengen van de Youth-EP in 2008 op het Utrechtse Snowstar Records, van onze vriend, huidige manager en boeker Cedric Muyres, ging het hard. We werden Serious Talent bij 3FM (airplay!), er kwam interesse van verschillende platenmaatschappijen en we speelden veel, o.a. met The Wombats en Razorlight. Kortom, we werden bevestigd in ons gevoel dat we iets moois aan het bouwen waren.
Na eindeloos veel mailconversaties, telefoontjes en meetings kozen we begin 2009 voor Bladehammer Music, een nieuwe ambitieuze club mensen uit Amsterdam, geleid door Gerry van der Zwaard en Menno Timmerman. Beiden hebben hun sporen verdiend in de industrie en zijn niet bang om in deze onzekere tijden te investeren in talent. Met de kracht van publisher Sony ATV erachter, partner van Bladehammer en onze muziekuitgever, werkten we langzaam maar zeker naar een debuutplaat toe. Het zakelijke aspect was belangrijk en interessant, maar hoe je het ook wendt of keert draait het maar om 1 ding: Goede Muziek.
We schreven al flink, maar nu ging het gas erop: het uitwerken van songs, de producer- en studiokeuze hadden allen topprioriteit.
We waren er eigenlijk al vrij snel over uit dat we onze debuutplaat niet in Nederland wilden opnemen. Juist níet aan het eind van een sessie naar huis kunnen rijden, weg uit ons kleine wereldje, uit onze comfort zone en gepusht worden door iemand waar we tegenop keken. Na het horen van het debuutalbum van Grammatics, een nieuw project van Owen Brinley (Colour Of Fire), werd snel duidelijk op wie we onze pijlen richtten: James Kenosha. Een jonge maar zeer talentvolle en veelgevraagde producer uit Leeds, geprezen in de UK door bijvoorbeeld NME en Q om eerdergenoemd album en producties voor o.a. Dinosaur Pile-Up en Pulled Apart By Horses." Dat werkte in de praktijk zo:
"Door een MySpace-bericht te sturen werd het eerste contact gelegd. James was meteen enthousiast en 3 mailtjes later hadden we het al inhoudelijk over de songs en over het boeken van zijn ticket naar Amsterdam zodat we konden meeten. Die meeting kwam er en vanaf toen was alles koek en ei."
"Door een MySpace-bericht te sturen werd het eerste contact gelegd. James was meteen enthousiast en 3 mailtjes later hadden we het al inhoudelijk over de songs en over het boeken van zijn ticket naar Amsterdam zodat we konden meeten. Die meeting kwam er en vanaf toen was alles koek en ei."
Spannend verhaal dat nieuwsgierig maakt. Wordt vervolgd dus.
21 juli 2010
Groeten van Vlieland (2)
Als je 5-6 weken op Vlieland zit, bots je op iedere straathoek tegen dit duo op:
Drijfhout? Brandhout. Liever was ik afgelopen weekend onder het schrijven van Het Groot EHPO Boek (ruim 21.000 woorden inmiddels, nog 2 hoofdstukken te gaan - schiet lekker op!) naar Vliepop gegaan om The Horse Company te zien optreden. Helaas werd zanger Arjen overvallen door een aanval van migraine, El Pino & The Volunteers deden daarom een dubbele set. Was ook mooi:
Drijfhout? Brandhout. Liever was ik afgelopen weekend onder het schrijven van Het Groot EHPO Boek (ruim 21.000 woorden inmiddels, nog 2 hoofdstukken te gaan - schiet lekker op!) naar Vliepop gegaan om The Horse Company te zien optreden. Helaas werd zanger Arjen overvallen door een aanval van migraine, El Pino & The Volunteers deden daarom een dubbele set. Was ook mooi:
20 juli 2010
Tussenstand Ziggo - BREIN: 1-0 (uitgebreide Twitter-strip)
Ziggo hoeft Pirate Bay (TPB) niet te blokkeren van de rechter. Lees het volledige vonnis en ook de reacties onder het gelinkte artikel; erg interessant en weloverwogen. Tim Kuik praat ook mee, Bits of Freedom reageert op RTL4:
De eerste punten zijn dus voor de Internet Service Providers (ISP's), maar BREIN gaat ongetwijfeld op voor een tweede ronde. Kuik gaf vanmorgen een schot voor de boeg en lichtte onderstaande opmerking uitgebreid toe op 3VOOR12:
Gisteren reageerde Kuik direct op de uitspraak van de rechter, maar Danny Mekic diende hem uitstekend van repliek:Niks aan toe te voegen: eerst innoveren, dan beschermen. Jagen mag (al blijf ik het uiterst onverstandig vinden), maar alleen als fervente boeken-, muziek- en filmliefhebbers ergens naar toe kunnen. Jagen wordt dan misschien zelfs overbodig. Napster liet de industrie in 1997 met extreem succes zien wat film- en muziekliefhebbers willen, pas 13 jaar later (!) is Spotify er. Ook Kuiks mantra 'Je kunt niet concurreren met gratis' is lariekoek zoals ik liet zien in Het Grote Downloaddebat: Spa Blauw concurreert al decennialang met de kraan, op basis van gemak en slimme branding. Zeker op het gebied van gemak heeft de industrie nog een wereld te winnen, of hun branding nog valt op te poetsen waag ik te betwijfelen...
Hierna ontspon zich een interessant, genuanceerd gesprek tussen Kees de Koning (Top Notch), Atze en Erik van 3VOOR12:
Het was opnieuw een enerverende avond op Twitter... UPDATE: check zeker de interessante reacties onder deze post.
Labels:
BREIN,
gratis downloads,
jammer jôh,
kijkvoer,
platenmaatschappij,
Tim Kuik,
twitter,
Twitter-strips
Abonneren op:
Posts (Atom)