7 mei 2009

Spotify - The Verdict (4)

In vervolg op zijn verhaal van gisteren vertelt Sander Hoogendoorn verder over zijn ervaringen met Spotify: "Het is zaak om afspeellijsten te maken, anders zie je door de bomen het bos niet meer. Dit gaat zeer eenvoudig door een nummer of compleet album naar de betreffende afspeellijst te slepen. Ik heb bijvoorbeeld een afspeellijst met muziek die ik 10 jaar geleden veel luisterde (artiesten als Sum 41, Rage Against The Machine, Blink 182, Papa Roach etc.). Deze afspeellijsten kun je vervolgens delen met je vrienden, mits zij ook in het bezit zijn van Spotify. Hier heb ik me nog niet zo in verdiept, omdat ik simpelweg de enige muzieknerd ben in mijn vriendenkring die niet kon wachten op de gratis versie van Spotify." Die muzikale jeugdzonden vergeven we je dan maar, Sander.

Het programma zelf kenmerkt zich verder door zijn simpelheid volgens Sander: "Dit zie je vooral terug in de hoeveelheid geheugen die het verbruikt, beduidend minder dan iTunes of Windows Media Player. Je kan Spotify dus rustig op de achtergrond laten draaien, terwijl je werkt met andere programma's. Ook heb ik Spotify nog niet kunnen betrappen op een haperende stream. Verder heeft het programma eigenlijk opvallend weinig functies. Het doet vooral waarvoor het is gemaakt: (bijna) alle muziek die er ooit is gemaakt afspelen."

Volgens Sander ligt hier tegelijkertijd ook de zwakte van Spotify: "Naast het onbeperkt luisteren van muziek (waar je sowieso wel even zoet mee bent), kun je er eigenlijk vrij weinig mee. Oké, je kunt jouw favoriete muziek in een afspeellijst zetten en delen met anderen, maar daarmee houdt het mee op. De startpagina laat bijvoorbeeld alleen de Top 10 van populairste liedjes en albums zien, maar je kunt niet doorklikken naar de rest van de lijst. Daarnaast krijg je op de artiestenpagina 5 similar artists te zien, maar ook daar is doorklikken niet mogelijk. Verder mis ik een simpele bladerfunctie door de muzikale database, want soms raakt mijn inspiratie voor de zoekfunctie echt op. Eigenlijk kan Spotify alles wat Last.FM niet kan en andersom: een combinatie zou ideaal zijn."

Sander noemt een nadeel dat bij de post van gisteren in de reacties ook genoemd werd door Bram: het ontdekken van nieuwe muziek, songs of bands en artiesten die je nog niet kent maar wel leuk zou kunnen vinden, is met Spotify minder gemakkelijk dan met bijvoorbeeld Last.FM. Of zoals Bram het verwoordt: "Je komt niet snel meer die onbekende 'pareltjes' tegen". Dat is ook mijn ervaring en (voorlopig nog) een flink nadeel van Spotify. Dit lijkt me echter een functie die eenvoudig en snel is toe te voegen wanneer Spotify door steeds meer mensen wordt gebruikt.

Tot slot signaleert Sander een gemis dat hier eerder uitgebreid ter sprake is gekomen: "Voorlopig beperken de afspeelmogelijkheden van de muziek in Spotify zich tot je computer of laptop, terwijl de meeste mensen muziek luisteren terwijl ze onderweg zijn. Hoe vet zou het zijn als er een mobiele Spotify-applicatie bestond, waarmee je alle muziek gewoon bij je hebt voor onderweg? Natuurlijk gaat deze er komen, want mobiele applicaties zijn de toekomst. Tot die tijd wil Spotify de beste online-jukebox ter wereld zijn. En dat lukt ze tot op heden aardig."

Dank voor je enthousiaste bijdrage, Sander! Inmiddels de Next Fred Siebelink, straks de Next Giel?

[Update, via MOMI: sinds vandaag 3.517 (!) nieuwe albums, 44.063 (!!) nieuwe tracks op Spotify:]

5 opmerkingen:

Peter zei

Er is (nog) weinig obscuur spul te vinden op Spotify. Voor mij vooralsnog een reden om geen abonnement te nemen. Ik hoop daarom dat de indielabels ook gaan samenwerken met Spotify.

Michiel Peeters zei

Ik ben benieuwd hoe diep Spotify gaat, @Sander kun je ook dingen vinden als Thunder Express, The Flaming Sideburns, ed.? In dat geval wordt het al interessanter :)

Gert-Jaap zei

Heb sinds gisteren een testaccountje. En dat bevalt heel erg goed. Al zou een iPhone-app mijn leven helemaal compleet maken (soort van ;0).

Toch, er zijn landen waar het gewoon gratis is. Dan denk: is dat legaal? Hoe zit het businessmodel in elkaar?

Leon zei

Wat betreft dat businessmodel: in een artikel in de Volkskrant van een week of 2 geleden werd gesuggereerd dat de dienst op dit moment volledig draait op advertentie-inkomsten. Best risky dus.

mryaikz zei

ik start binnenkort met spotifyblog.nl en spotifyforum.nl.
Hier kunnen gebruikers dan ervaringen en muziektips uitwisselen.
Ik zoek nog naar moderators met kennis van zaken van spotify en muziek. Interesse: mr.yaikz(at)gmail.com. Hopelijk komt spotify snel na 18 mei naar nederland!