3 november 2009

Only Seven Left doet het zo (7) - je debuutalbum opnemen

Na gisteren vertelt drummer Bram verder over de opnamen van het debuutalbum van zijn band Only Seven Left: "Vaak gehoord de afgelopen tijd: 'Bij de vólgende CD gaan we dingen anders aanpakken!' Maar gelukkig gaat er ook veel wél goed." Only Seven Lefts belangrijkste lessen en adviezen deelt Bram graag met de lezers van dit blog:

1. Maak goede pre-producties"Wij hebben van februari t/m augustus in verschillende studio's, oefenruimtes en slaapkamers opnames gemaakt met Sander van der Hoorn, onze geluidsman en co-producer van de plaat. Enkele van de vele voordelen: je hebt de liedjes al eens ingespeeld, hoort wat wel en niet werkt, kunt geïnteresseerden iets laten horen (maak dus geen onbeluisterbare oefenruimte-demo's!) en hebt lekkere guides om in de studio op mee te spelen (vooral fijn voor de drummer). Dankzij onze pre-producties hebben we ieder gitaarslagje, iedere drumfill en ieder koortje kunnen doorspreken en indien nodig veranderd. De producer was er ook blij mee dat hij een heel concreet beeld van de CD kreeg en per liedje over de sound kon nadenken. De aangepaste versies hebben we daarna 2 weekenden lang, van 10 tot 10 helemaal kapotgerepeteerd. Dat betaalde zich letterlijk terug: ik had alle 13 liedjes in anderhalve dag ingedrumd, terwijl we er 3 dagen voor gepland hadden!"

Hier heb ik werkelijk niks aan toe te voegen, Bram. Uit het boekje!


2. Communiceer met je fans
"Het nadeel van al die tijd in de studio: je kunt niet of nauwelijks optreden. Wij proberen niet meer dan 2 shows per maand te doen en dat is al lastig te combineren met studiodagen, de fotoshoot, releasevergaderingen, de videoclip etc. Gevaar is dus dat je zó hard bezig bent met die CD maken dat je vergeet het contact met je fans te onderhouden. Wij vinden het belangrijk om het publiek te betrekken bij het hele proces, van de eerste oefensessie tot de releaseshow. Niet met af en toe een lullige Tweet ("De gitaar staat erop, het is hier heel leuk."), maar oprecht, eerlijk en persoonlijk: "Bram was behoorlijk zenuwachtig voor zijn eerste studiodag, maar het klinkt nu al heel goed!"

Live webcam vanuit de studio, de vorderingen op Twitter, wekelijks een videodagboek met stukjes van nieuwe liedjes en alles verzameld op de website. Top! Daarover zegt Bram: "Wij vinden het geweldig dat we deze CD kunnen maken en proberen dat enthousiasme over te brengen op onze fans. En als er iets niet goed gaat - soms heb je van die klotedagen - laten we het ook gewoon weten. Iedereen houdt van een beetje drama. We merken dat de lezers het interessant vinden om een kijkje in de keuken te krijgen en voor onszelf is de directe feedback ook prettig: je wordt er constant aan herinnerd waarvoor je het doet. Alles wat we naar buiten brengen is erop gericht de spanning op te bouwen en mensen nieuwsgierig te maken."



Morgen de laatste opnametips & studiotrucs van Bram.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch raar dat een rockband als dit zo gladgestreken wordt. (met klick inspelen, snaretje die raar klinkt kan niet -zie eerste filmpje)
je zou zeggen dat dat de dynamiek van hun spel geen goed doet...

leuk om te zien nonetheless.

arend jan

Unknown zei

Beetje rare oorzaak-gevolg-relatie die jij hier legt, Arend-Jan. Alsof met click spelen en een raar geluid in de opname aanpakken een direct (negatief) effect heeft op de dynamiek van je spel. Vreemd. Kan een smaak-kwestie zijn, en da's verder prima, maar die 2 dingen hoeven doorgaans geen invloed te hebben op de dynamiek van een opname.

Rene Sebastian - Two Days Left zei

Om eerlijk te zijn Arend Jan, ik ben benieuwd hoeveel bands hun studio materiaal in spelen zonder gebruik te maken van een click-track. Het zou toch zuur zijn als je dure studio tijd verloren gaat door net niet strak genoege drumpartijen? Nu kun je wel zeggen; ligt dan aan de drummer. Dat ben ik op voorhand al niet met je eens in ieder geval!

Thanks voor de blog though!

Niek zei

Is het gladde rockband geluid niet heel passend bij hun doelgroep(jonge meisjes en emo jongetjes)?

Anoniem zei

@EHPO: ik denk dat die oorzaak gevolg relatie niet zo heel raar is. Als je live inspeelt, behoud je het samenspel, en is er dus meer leven of dynamiek in het spel van de band. maar ik snap dat je met click ook prachtige opnames kan maken, vond die techniek alleen minder passen bij een rockband als OSL misschien (ken ze alleen van dit blog). maar dat was gezien nieks typering misschien niet juist.
@rene: als je voor click kiest moet het ook strak. ben ik met je eens.

Arend Jan

Bram de Wijs zei

Hoi Arend Jan, ik zal je wat vertellen... live spelen we ook alles met click! :) Als je een keer komt kijken, zul je zien dat er geen centje minder om gerockt wordt!

Anoniem zei

wow!

Lijkt me leuk inderdaad. ik hou het in de gaten. Succes met het album!

AJ