2 november 2009

Only Seven Left doet het zo (6) - je debuutalbum opnemen

De jonge Hilversums/Amersfoortse pianorock-band Only Seven Left wordt met regelmatige tussenpozen gevolgd door EHPO. Bijvoorbeeld omdat ze zichzelf en andere muzikanten helpen door de Bandcamp-player op Hyves geplaatst te krijgen of hun promotie er super gelikt uit laten zien. Daar kunnen anderen nog wat van leren. Op dit moment nemen de 5 heren in de Graveland Studio hun debuutalbum op, dat begin volgend jaar moet verschijnen. Ik vroeg drummer Bram, die het handigst omgaat met een toetsenbord, om een studioverslag en vooral de belangrijkste leermomenten bij het opnemen van hun debuut:

"Begin dit jaar bedachten we met de band dat het best leuk zou zijn om eens iets uit te brengen. Of dat dan een album moest zijn, of meerdere EP's, of een soort MP3-abonnement - daar waren we nog niet over uit. Na veel praten met deskundige mensen om ons heen en peilen bij fans, kwamen we toch tot de conclusie dat het een ouderwetse CD moest worden. We verkopen best veel CD's aan fans die iets tastbaars willen hebben en bovendien nemen labels, managers, programmeurs en distributeurs je toch pas serieus als je een album uit hebt.

En wanneer moest dat album dan klaar zijn? Toen we gevraagd werden om vanaf januari 2010 vaste support van Destine te worden voor hun album-tour, was dat gelijk duidelijk: daarvóór moest-ie af. Tijd zat dus, leek het. Maar inmiddels zijn we erachter dat een half jaar helemaal niet lang is voor het schrijven, plannen en opnemen van een album..."Integendeel, Bram: mijn ervaring is dat een jonge, debuterende band ontzettend veel tijd nodig heeft om zich goed voor te bereiden op opnamen. Een jaar is niets. De meeste tijd moet in het belangrijkste zitten: het schrijven van voldoende ijzersterke songs en het fijn slijpen van dat materiaal. Dat is de basis en het aller- allerbelangrijkste. Dit lijkt een open deur, maar keer op keer blijkt dat bands en muzikanten veel te snel denken dat ze er al zijn. Mijn tip: trek je 10 favoriete CD's uit de kast, haal van ieder album je favoriete track en zet deze 10 samen op 1 CD. Daar ligt de lat, zó goed moet jouw album worden. Blijf schrijven en schaven tot je 200% tevreden bent. Debuteren is net Clearasil: you've only got 1 chance to make a first impression. Opnemen is daarna niets meer dan het strak uitvoeren van je plan.

Bram: "Op dit moment zitten we volop in de studio: terwijl ik dit schrijf, speelt naast mij Bart zijn gitaarpartijen in. De drums, bas en Jochems gitaar staan er al (heel goed!) op. Gek genoeg kost het opnemen van de plaat zelf nog het minste tijd [zeg ik toch!], maar al het geregel er omheen is bijna een full-time baan. We doen namelijk álles zelf, zonder label of manager, maar met wat advies van mensen als Niels en producer Arno Krabman. Het is zwaar, kost veel tijd, energie en geld, maar gelukkig beginnen deze investeringen de afgelopen weken zich terug te betalen in vet klinkende opnames."

Morgenmiddag en overmorgen zet Bram een lange lijst concrete tips en leermomenten op een rij. Morgenochtend om 10u sharp eerst 'Perfect For Staring Out The Window'.

Geen opmerkingen: