4 november 2009

Only Seven Left doet het zo (8) - je debuutalbum opnemen

Gisteren de eerste 2 tips, vandaag de rest van Brams lijstje 'leermomenten' bij het opnemen van Only Seven Lefts debuutalbum:

3. Communiceer met elkaar
"Het is een hoop gedoe: we nemen op in 3 verschillende studio's met 2 verschillende producers, in totaal 25 dagen, verspreid over 2 maanden. Drums, zang en mix in Graveland Studio met Arno, de rest met geluidsman Sander. Dat was voor ons de goedkoopste oplossing en gaf ook veel vrijheid om te experimenteren met gitaarsounds. Maar eerlijk gezegd valt het tegen hoe zwaar deze werkwijze is. Niet alleen het slepen met instrumenten, microfoons en harde schijven is vermoeiend. Het doemscenario: individueel je partij inspelen, naar huis, volgende patiënt, 'Je hoort het wel als de mix af is!'. Dan mis je niet alleen de romantiek van samen in de studio, maar ook elkaars creatieve inbreng. Onze afspraak is inmiddels: er zijn altijd 3 mensen in de studio. De producer, degene die moet inspelen plus een extra bandlid, om kritisch te luisteren, voor mentale steun en om foto's en video te maken. Na iedere studiodag laat degene die gespeeld heeft op het bandforum weten hoe het is gegaan en wat er klaar is, zodat we de planning in de gaten kunnen houden. Voordat we de studio in zijn gegaan hebben we één ding duidelijk afgesproken: deze plaat fucking goed maken heeft de komende weken voor iedereen de allerhoogste prioriteit!"

Mag ik stellen dat EHPO bij dat laatste voornemen, die keiharde afspraak, de boel een zetje de goede richting in heeft geduwd, Bram? In een vorig leven was ik slavendrijver ;-)

4. Werk efficiënt en maak een strak plan
"Eigenlijk moet je planning natuurlijk punt één zijn, maar ik wilde de muziek bovenaan hebben [Terecht. Songs, songs, briljante songs, daar draait het om!]. Wij hebben wel 20 planningen voor alle verschillende aspecten van de release gemaakt en zijn misschien een beetje doorgeslagen. Uiteraard moet de focus liggen op: je plaat zo goed mogelijk maken. Maar onze efficiënte planning heeft wel voordelen. Terwijl Bart de gitaren inspeelt, regelen Jochem en ik een aantal zaken: we updaten de planning, proberen de distributie rond te krijgen, bedenken iets voor de releaseshow, regelen het artwork en de video en onderhouden de website. Als de mix straks klaar is, is álles klaar en kan de CD in principe zo de winkels in.

We praten en mailen veel met ervaren mensen 'uit het vak' voor muzikaal en organisatorisch advies. Valkuil daarbij is: teveel mensen met teveel verschillende meningen, waardoor je juist de draad kwijt raakt. Gelukkig hebben we zelf ook een heldere visie op hoe een release anno 2010 eruit moet zien. Vaak voelt de release van een CD als een eindpunt van een traject, terwijl het natuurlijk een beginpunt is. Ons album komt begin volgend jaar uit, maar de releaseplanning loopt tot eind 2010, inclusief ideeën voor promo-acties, samenwerkingen en tours. En dan wordt het wel weer tijd voor de tweede!"


Tot slot een lijst praktische studiotips van co-producer Sander, mij uit het hart gegrepen:
  • Probeer geen dingen te spelen die je niet kunt
  • Zorg dat je fit en uitgeslapen bent
  • Ken je eigen partijen én elkaars partijen
  • Niet teveel mensen tegelijk in de studio
  • Niet over je slechte takes zeiken, gewoon nóg een keer doen
  • Neem regelmatig een pauze
  • Zorg dat je keus hebt uit meerdere goede instrumenten en versterkers
  • Maak een afvink-lijst met per liedje alle partijen (zie boven)
  • The producer is always right
Dank voor jullie nuttige tips uit de eerste hand, Bram en Sander. Hopelijk hebben vele andere muzikanten hier profijt van. Veel succes met de laatste loodjes van jullie debuutalbum, ik kijk er naar uit!

3 opmerkingen:

bram zei

Dat mag je wel stellen, Niels! :)

jchm zei

Dat lijst met studiotips had Sander beter van te voren kunnen maken, nu voel ik me pijnlijk aangesproken. ;-)

door zei

Bedankt voor deze blog,
staan echt goeie tips in!