22 mei 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (19)

6 opmerkingen:

Guuzbourg zei

Is je blogtitel eigenlijk nog wel on point? 'Plaatopnamen', da's toch heul ouderwetsch? Als ik Bob goed lees, zou 't Save Our Streaming moeten zijn.

Guuzbourg zei

Of, anders gesteld, waarom zou je als band/artiest nu nog een plaat (als in: een fysiek album, vinyl of cd) opnemen? Vooruit, de dood van het album is al vaker afgekondigd (maar niemand die zich er wat van aan trok), en tuurlijk, dankzij tinternet worden vooral liedjes geconsumeerd, maar kijk eens een paar jaar naar veuren: wat is de toekomst van 't album, in welke vorm dan ook?

Unknown zei

U heeft een punt, meneer Guuzbourg. Dat 'plaatopnamen' is bewust een tikje ouderwets, maar dreigt inmiddels achterhaald te worden. Da's niet de bedoeling.

Die fysieke release is inderdaad steeds minder belangrijk, maar voor de meeste van jouw collega's nog steeds de belangrijkste aanleiding om de pen op het juiste moment te pakken. Daarmee creëer je als band toch het o zo belangrijke 'momentum'. Het is dus eigenlijk jullie schuld ;-)

En in de complete mix van dingen die je als muzikant kunt aanbieden, is die fysieke release voorlopig nog wel belangrijk, denk ik. Er is bij een bepaalde groep nog even behoefte aan iets 'echts', iets om vast te pakken. Cloudmachine en nu weer De Fakkelbrigade (ook Hotel) tonen aan dat het soms nog wel de moeite loont om in mooi fysiek product te investeren. Maar hoe lang nog?

Zin om er een fraaie verhandeling voor dit blog over te schrijven, Guuz?

peter bruyn zei

Schilders waren in voorgaande eeuwen - voor 1850, bedoel ik dan - de fotografen van hun tijd. Na introductie van de fotografie is het schilderen gebleven - als schilderkunst. Hetzelfde zie je nu met de geluidsdrager. Voor de 'gewone consument', die een bekend liedje wil meebrullen of een housebeat door z'n huis/auto wil laten beuken is een download prima. Het - toegegeven - selecte groepje liefhebbers dat muziek als kunstuiting wil beschouwen zal aal een fusieke geluidsdrager in welke vorm dan ook blijven hechten - zoals de galeries ook nog vol hangen met schilderijen. Alleen zal het bij die geluidsdragers steeds minder om 'mainstream/wegwerp/fastfood-pop' gaan.

Guuzbourg zei

De cd als Rembrandt. Met die gedachte gaan we het weekend in!

antonie zei

Wat Peter Bruyn daar zegt schrik ik van. Vooral omdat ik bang ben dat 'ie misschien gelijk heeft ook.

De meeste mensen die muziek consumeren, luisteren er niet meer echt naar. Hoe veel 'normale' mensen gaan bijvoorbeeld nog eens zitten om een plaat te beluisteren. Muziek wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt als een soundtrack voor je leven, niet meer als beleving op zich.

Gaan we dan richting een muzikale elite, ook op het gebied van goeie pop/rock/indie etc, net zoals dat met klassiek en jazz in het verleden is gebeurd?