29 november 2010

Hoe win ik De @GrotePrijs van Nederland? Door @Mailmen (1)

De Grote Prijs is de grootste prijs van Nederland. Je kunt natuurlijk niet van bandcompetities houden en ook zonder groot worden, maar het winnen van De Grote Prijs brengt je een hoop goeds: veel aandacht, gratis promotie, een bak met prijzen zoals studiotijd en - niet onbelangrijk - geld. Bands die de finale halen (zaterdag 11 december a.s.), verliezen een aantal aspecten soms uit het oog. Dat is jammer want zo win je natuurlijk nooit. Producer Martijn Groeneveld, die zelf studiotijd in zijn studio Mailmen ter beschikking stelt aan Grote-Prijswinnaars, somt in deze serie 10 tips op die elke band ter harte zou moeten nemen. Ook als je niét in de finale staat heb je trouwens wat aan zijn tips:
1. Voorbereiding
Martijn: "Repeteer de laatste paar keer alléén maar de set die je wilt spelen. Doe dit ook in podiumopstelling. Vaak komen de laatste problemen dán pas naar boven. Repeteer desnoods de generale in de kleding die je aandoet op het podium. Dit lijkt misschien een beetje over-the-top, maar geloof me: je speelt echt anders. Ik zie vaak bands die tijdens de wedstrijd het eerste nummer nodig hebben om aan al deze zaken te wennen. Dan heb je dus al verloren. Nodig ook eens iemand van buiten de band uit. Dit kan natuurlijk je oma zijn, maar een beter idee is iemand te nemen die een beetje kijk op de zaak heeft. Die kan zomaar met de laatste gouden tips komen die je zelf niet ziet. Neem sowieso regelmatig de bandrepetities op, gewoon met de microfoon van je laptop. Het gaat niet om de kwaliteit, maar dat je hele andere dingen hoort als je zelf niet meespeelt. Doe ook iets met deze opnames. Luister ze met de hele band, maak aantekeningen en verwerk ze in de repetities."

2. Songs
"Kies je songs zorgvuldig. Vijf rake klappen van 4 minuten zijn beter dan vier van vijf. Dus niet het-schitterende-liedje-dat-de-gitarist-zo-mooi-vindt omdat hij er een solo van 5 minuten in heeft. Laat desnoods een bevriende muzikant een keer naar je set luisteren. Zelfs de beste bands laten hun setlist checken (of zelfs bepalen) door anderen. Denk niet dat je alle wijsheid in pacht hebt; voor een beginnende band zijn tips van ervaren muzikanten goud waard. Zorg voor een goede opbouw, maar open altijd met één van je beste liedjes. De eerste minuut bepaalt voor de helft hoe je overkomt. Een wedstrijdoptreden is een aparte categorie. Zie het niet als een ingedikt 'gewoon' optreden; er is maar één spanningsboog en daar is geen ruimte voor gas terug. Dat betekent niet dat het volume constant moet zijn, er is niks mis met dynamiek, maar het energieniveau moet wel op een bepaalde hoogte blijven. Zorg voor korte pauzes tussen de nummers. Denk van tevoren na over wanneer je zou moeten stemmen. Bepreek desnoods wie wat tussen de nummers zegt. Begrijp me niet verkeerd: er moet altijd ruimte over blijven voor spontaniteit, maar een geoliede machine ziet er een stuk prettiger uit dan een onwennig groepje pubers."
3. Promotie
"Zorg dat het publiek en de jury jullie al kent voordat je het podium betreedt. Er staan op dit blog honderden promotietips die ook gelden in aanloop naar de finale. Zorg in ieder geval dat alle standaard promotie op de bekende social media en je eigen site in orde is. Verzin bij voorkeur ook nog iets dat in het oog springt vlak voor de grote dag. De band waar iedereen het tijdens de wedstrijd over heeft is nog geen winnaar, maar heeft wel een voorsprong. Een favorietenrol moet tijdens het optreden waargemaakt worden, maar het is een goed begin. Alleen schreeuwen en niet presteren werkt overigens tegenovergesteld."

Morgen 3 nieuwe tips van Martijn. Eerder nam ik de online aanwezigheid van 5 finalisten uit 2008 onder de loep (veel nuttige tips) en vertelden 5 Grote-Prijsfinalisten uit 2009 hoe zij zich voorbereidden. Ook leerzaam.

3 opmerkingen:

Grizzley zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Waardevolle tips mensen!

Als iedereen zich hieraan houdt tijdens de finale dan wordt het een keer echt spannend en heeft de jury een probleem!

Jascha
ex Spoiler

Anoniem zei

"maar een geoliede machine ziet er een stuk prettiger uit dan een onwennig groepje pubers."

Nou...vind ik niet hoor.
Helemaal niet zelfs.

Henk (van Ingrid)