30 november 2010

Hoe win ik de @GrotePrijs van Nederland? Door @Mailmen (2)

Martijn van studio Mailmen gaf gisteren zijn eerste 3 tips. Vandaag nog een trio tips hoe je die Grote Prijs volgende week zaterdag binnenhengelt:

4. Op het podium
"Houd het eenvoudig en overzichtelijk voor de technici op de avond zelf. Je wilt natuurlijk je eigen sound hebben bij het optreden, maar begrijp dat niet alles mogelijk is als je in 10 minuten moet ombouwen. Je kan je beter nog even een minuutje voor het optreden in alle rust concentreren, dan dat je tot de laatste seconde moet zweten om jouw ingewikkelde set-up werkend te krijgen.
Zorg dat je een beetje sympathiek overkomt tijdens de wedstrijddag en vooral tijdens de soundcheck. Als je je gedraagt als De Rockster werken de geluid- en lichtmensen echt niet harder voor je. Bedenk ook dat ze aan dezelfde tafel eten als de juryleden van de wedstrijd... Ik zal geen voorbeelden noemen, maar de afgelopen jaren zijn er verschillende bands geweest die zich bij de soundcheck arrogant en onbeschoft gedroegen. Dan heb je dus al verloren.
Het visuele plaatje is net zo belangrijk als de muziek. Je staat op een podium, zorg dan ook dat je als band interessant bent om naar te kijken. Dit kan van alles zijn. Het geluid zal bij een wedstrijd niet altijd optimaal zijn, maar aan een uitstraling kan de techniek niet veel verknallen. Maak daar gebruik van. Het moet eruit zien als een band, niet als een groep muzikanten. Sluit elk risico uit. Neem een extra gitaar mee. Zorg voor duidelijkheid bij jezelf en bij de rest van de bandleden. Neem geen onverwachte beslissingen. Bedenk een back-upplan voor als er dingen fout gaan. Een pauze van 5 minuten omdat iemand een snaar moet vervangen is het einde van de wedstrijd voor jullie."

5. Het optreden
"Geef alles. Het is een belangrijk moment, maar hou het wel gecontroleerd. Doe ook geen dingen die van tevoren niet zijn afgesproken, dat kan heel storend zijn voor andere bandleden. Je moet 20 minuten vullen met goede songs. Heb je maar voor 17 minuten goede liedjes, probeer dan niet de laatste minuten te vullen met slecht materiaal. Speel liever te kort dan te lang. Bands denken vaak: máár 20 minuten? Vergeet dan niet dat 20 minuten voor veel publiek al te lang is. In 15 minuten kan je ook al behoorlijk goed laten zien wat je kunt als band. Dat kan je trouwens ook prima in 3 minuten. Val op, maar maak het niet te bont. Door iets extra's te doen met instrumenten die je normaal niet gebruikt val je op, maar neem je ook risico. Het kan precies dát extra's brengen wat je onderscheidt van de rest, maar als het mis gaat wordt het snel gênant. Zelfverzekerd is goed, pretentieus vervelend."
6. De jury
De juryleden zijn natuurlijk allemaal ouderwetse eikels die jouw muziek niet begrijpen en bovendien allang een winnende band in hun hoofd hebben omdat daarin jongens spelen die ze via-via kennen. Martijn: "Tuuuuuurlijk! Probeer te denken als een jurylid als je wilt winnen. Wat zouden ze eigenlijk willen zien en horen? Dat is misschien iets anders dan je zelf zou willen laten zien. Voor een jury zijn originaliteit, kwaliteit en groeimogelijkheden belangrijke punten. Ze willen natuurlijk dat de band die ze laten winnen het helemaal gaat maken het komende jaar. Zorg dus dat jouw bandje dat uitstraalt!"

Morgen de laatste 4 tips van Martijn.

5 opmerkingen:

Rick zei

Zeer goede tips van master M. Groeneveld.En allemaal waar. Eén dingetje dan: uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik als voormalig jurylid van de GPvNL-finale nog nooit aan dezelfde tafel van de technici heb gegeten!

Benjamin zei

Wel ironisch dat een foto van de 2de prijs winnaars van afgelopen jaar wordt gebruikt ter illustratie... hehe.

Bram de Wijs zei

Verliezers, noemen we dat ;)

Martijn Groeneveld zei

Klopt Rick!
Voor jou hadden ze altijd een apart tafeltje. Heb je je nooit afgevraagd waarom dat was?

Rick zei

Ja, dat had ik laten opnemen in mijn contract, beste Martijn. Voor je 't weet dicht de buitenwereld je Prins Bernhard-achtige kwaliteiten toe. Daar pas ik voor (en nee, ik stonk echt niet uit mijn bek naar Spaanse knoflook).