3 november 2010

Palloc doet het zo

"De Utrechtse indieband @Palloc brengt elektronica, afwijkende instrumenten en gevoel voor sfeer en spanning samen in verrassend compacte popsongs", aldus hun bio. De band speelde (eerder onder de naam Zeal) veelvuldig in binnen- en buitenland en bracht in 2008 debuut A Tree In Our City uit. OOR zei daarover: "Electro-indiebandjes die nou eens zonder al teveel omslachtig gepiel een plaat maken met 10 sterke liedjes. Ze zijn schaars in Nederland, maar Palloc doet het naar behoren, die liedjes maken". Heerlijk functionele site ook, love it!Gitarist Rens: "Waar onze vorige plaat nog analoog in een studio werd opgenomen hebben we deze EP helemaal digitaal in de oefenruimte (drums, bas, gitaar) en thuis (zang, toetsen, electronica, banjo en de rest) opgenomen. Grote voordeel, afgezien van het verschil in kosten, is de tijd die we nu voor het arrangeren hadden. Bij onze muziek zijn de verschillende lagen en toevoegingen erg belangrijk. We konden daar nu vaker, langer en met tussenpozen aan schaven. Handig voor de reflectie. Het resultaat van alle opnames hebben we laten mixen en masteren in de Mailmen studio door Martijn Groeneveld. Iemand met zoveel ervaring, een goed muzikaal gevoel en de juiste apparatuur maakt uiteindelijk het verschil tussen uit nood geboren lo-fi of een volwassen geluid. Hij heeft ervoor gezorgd dat onze huisvlijt klinkt als een professioneel geheel.

Om de combi van thuis opnemen en in de studio mixen te laten slagen is het vooral belangrijk om alles zo bewerkbaar mogelijk aan te leveren. Onze drummer 
Thomas heeft bijvoorbeeld gespeeld op een combinatie van elektronische en akoestische drums. Qua gevoel speelde Thomas zoals hij dat normaal zou doen (de bekkens waren bijvoorbeeld wel echt) en ook in de keuze voor elektronische drums heeft hij zijn eigen geluid gezocht, zodat Martijn een referentiekader had. Maar doordat we alle trommels van de drums als midi aanleverden, kon Martijn nog optimaal schuiven met het drumgeluid. En dat wilden we ook, menig thuisopname gaat immers nat op het drumgeluid."
Ook Palloc biedt hun EP als gratis download aan: "We zijn zeker niet de eerste band die het doet, maar als je vertelt dat je je muziek gratis online zet blijft dat verbaasde reacties oproepen. Toch hebben we er heel bewust voor gekozen om A mad but perfect plan alleen digitaal en helemaal gratis te releasen. Bij een fysieke release tegen een aantrekkelijke prijs hebben na een tijd een paar honderd Nederlanders een CD’tje van ons thuis liggen. Bij deze digitale gratis release stonden we in mum van tijd bij meer dan 1.000 mensen over de hele wereld in de playlist. En daar gaat het ons juist om, dat zoveel mogelijk mensen onze muziek kunnen horen. Het betaalt zich uit in goodwill, optredens en op termijn in een veel grotere groep geïnteresseerde luisteraars voor je volgende release (waar ook weer kopende muziekliefhebbers tussen zitten)." Had de voordelen van deze strategie niet beter kunnen verwoorden, Rens! Zie ook mijn blogpost Gemiste kans en Hoe The Black Atlantic het maximale uit 'gratis' haalt.

"We hebben het concept van een puur digitale release helemaal doorgetrokken. Een voorbeeld daarvan is de hoes: bij onze vorige CD kozen we voor een tekening met veel details die goed werkte op een mooi digipack. Voor ‘A mad but perfect plan’ hebben we heel gericht gezocht naar een beeld dat juist sterk en herkenbaar zou zijn op een klein iPod-scherm of linksonder in je iTunes of Spotify. Dat is uiteindelijk een mooi schilderij van beeldend kunstenaar Sanne Rous geworden.

Voor de digitale distributie hebben we gebruik gemaakt van
CdBaby. Je betaalt $35 voor de distributie van je album en dan sta je binnen enkele weken in de iTunes Store, Spotify en Amazon; we willen graag op zoveel mogelijk plekken gevonden kunnen worden. Als standaardsite voor de gratis download en stream van onze EP gebruiken we Bandcamp. Je krijgt een e-mailadres van iedereen die de EP downloadt en via de download-, stream- en buzzgegevens in de statistieken zie je gelijk welke van je PR-acties effect hebben." Iedere lezer van EHPO kent mijn enthousiasme over Bandcamp en Rens legt perfect uit waarom: de statistieken waarmee je ziet waar muziekliefhebbers en fans naar luisteren en waar ze vandaan komen zijn ronduit briljant. Rechtstreeks contact met je fans, keiharde en onbetaalbare marketing- en promotie-informatie, onontbeerlijk voor iedere startende muzikant met ambitie.

Rens: "Tot nu toe (de EP is pas sinds 10-10-10 uit) heeft een speciale actie via Waffles de grootste impact gehad. Waffles is een afgeschermde torrent-site met een streng beleid op de kwaliteit van de uploads en regels van deelname. Je kunt alleen via een andere gebruiker een account krijgen en moet op je ratio letten: je mag alleen downloaden als je ook andere uploads voldoende seed. Inmiddels hebben zich daar tienduizenden uiterst goed gesorteerde muziekliefhebbers verzameld. Leuke feature is dat eens per week de administrators van de site met toestemming van de betreffende artiest een album als Official Release op de voorpagina zetten. Die torrent kan vervolgens door iedere Waffle-gebruiker gedownload worden zonder dat het van je ratio af gaat (free leech noemen ze dat). Afgelopen week was onze EP de Official Release. Binnen 3 dagen was ‘A mad but perfect plan’ meer dan 1.000 keer gedownload door mensen over de hele wereld. Daar krijg je gratis leuke feedback (tot in het Russisch aan toe) bij! Wat ons betreft is het scoren van zo’n Official Release bij Waffles absoluut een aanrader voor andere bands, producers en muzikanten. Je moet je dan wel over de schroom van het gratis weggeven van je muziek heen durven zetten, maar daar krijg je genoeg voor terug!"
Lees voor een vergelijkbaar verhaal over Waffles' Official Release het relaas van label Beep! Beep! Back Up The Truck en hun succesvolle samenwerking met Mininova (onderaan beginnen met lezen). Samen met bovenstaand verhaal van Palloc inspiratie voor iedere producer en muzikant om hard aan de slag te gaan, me dunkt. Heel veel dank voor je lekker concrete verhaal, Rens, en succes met de EP en het opnemen van jullie volgende album.

1 opmerking:

Jacco Hupkens zei

Leuk, ik was ze al tegengekomen op die torrentsite. Ik geloof wel dat hun eerste regel voor leden is: je praat niet over Waffles. De tweede regel... [werk de Fight Club-metafoor verder zelf uit]

Voor je het weet gebeurt er net zoiets als bij Oink.