4 april 2012

@Paceshifters doen het zo (1) - afspraak = afspraak (want het begin van meer!)

'Wees dankbaar voor de shows die je mag spelen en hou je aan afspraken!', aldus Paceshifters (te vinden op Facebook, Twitter, Bandcamp, YouTube, maar ook MySpace en Hyves). 'Wij staan nog maar aan het begin, zijn blij en dankbaar met iedere supportshow van een grotere band. In november 2010 mochten we op verzoek van het Ierse Therapy? 2 keer het voorprogramma verzorgen, in de Effenaar en de Melkweg. De Effenaar ging goed: in de gang de bandleden even gedag gezegd, drumstel voor dat van Therapy? op het podium gezet, beetje inschikken, maar de hoofdact mag geen last van ons hebben. Zoals afgesproken een show van precies een half uur - liever 1 of 2 minuten korter dan een paar seconden te lang. Bij het verlaten van de Effenaar snel onze cd in de handen van Therapy? gedrukt, tot morgen! In de Melkweg zelfde verhaal: precies op tijd beginnen, exact een half uur spelen en onmiddellijk onze backline van het podium, zodat de crew van Therapy? aan de slag kan.''Na de show komt zanger Andy naar onze kleedkamer om te vragen of we een biertje komen drinken. Als de Melkweg sluit gaan we nog even samen Amsterdam in. Andy heeft hele gesprekken met Seb (onze gitarist/zanger) over solo's, breaks etc. op onze plaat. Andy heeft de cd een paar keer goed geluisterd, zoveel is duidelijk. Volgens bassist Michael gebeurt het wel vaker dat Therapy? een voorprogramma tof vindt, maar is de crew minder enthousiast: ze spelen te lang, te kort, te laat of te vroeg of gaan na hun show eerst bier drinken voordat ze opruimen. Maar de crew had niets dan lof voor onze band! Precies op tijd begonnen en gestopt en 2 minuten na onze show is het podium leeg. Therapy? en crew zijn meer dan tevreden!

Anderhalf jaar later komt Therapy? weer naar Nederland en worden wij benaderd of we weer de support willen doen. Tuurlijk! Afgelopen maandag stonden we dan ook in Tivoli Utrecht.'


Gefeliciteerd, heren. Een eenvoudige maar o zo belangrijke les: afspraak is afspraak, tijd geld. Als je 'maar' het voorprogramma bent, is dat de enige manier om teruggevraagd te worden en de volgende stap te maken. De Paceshifters komen hier nog een keer terug. Opnieuw over live spelen, repeteren en plannen [plennen, niet plannen].

Nog een toetje: 'De clip van nieuwe single Davis, gemaakt met enthousiaste vrienden voor een budget van €9,54. Auto lenen, acteur zoeken (lees: enthousiaste vriend), die in naam van de kunst door de stront wordt gesleept. Sterretjes en watten voor rookbommen, nepbloed, 2 kaarsen en klaar!' Hoe DIY wil je het hebben?UPDATE: Terechte vraag in de comments hoe je eigenlijk aan zo'n mooie support slot komt? Daarover stond eerder de 6-delige serie Voorprogramma's scoor je zó op EHPO (onderaan beginnen met lezen). Doe er je voordeel mee!

2 opmerkingen:

Bram de Winter zei

Mooi en duidelijk verhaal. Maar nu de vraag waar het om draait voor veel bands: hoe kom je in het voorprogramma van Therapy?

Unknown zei

Goede vraag, Bram. Daarom staat de 6-delige serie Voorprogramma's regel je zó op deze blog, met tips van alle belanghebbenden en betrokkenen. Enjoy! :-)