2 februari 2009

Sedate Bookings doet het zo (1)

Geen betere bron van inspiratie dan verveling. In het Venlo waar Gijs Cals, Jorrit Spoelstra en Jair Hoogland op de middelbare school zaten was niets te doen en daarom besloten ze hun favoriete bands te boeken en zelf naar Venlo te halen. Op 21 september 2002 was het eerste optreden in perron 55 en daarmee de oprichting van punkcollectief Oude Garde een feit. "Het begin van meer", vertelt Jair. "Zo boekten we The Riplets voor een Girlpunknight, speelden The Apers op het Queensday Festival en wisten we onze held Dr. Frank van de Mr. T Experience naar Venlo te halen. We gingen zelf kroegen en jeugdsozen binnen om te vragen of we een Oude-Gardeshowtje mochten doen. Op die manier kwamen we bij perron 55, JC de Singel, Kafee de Splinter en Café de Locomotief terecht. Hier boekten we onze helden, soms voor een budget, maar meestal voor een deurdeal."

Een deurdeal. Dat betekent dat je publiek moet trekken. Jair: "Om de bands te promoten die wij goed vonden, maar in Venlo nauwelijks bekendheid genoten, brachten we een fanzine uit. Een gekopieerd boekje met daarin interviews met onze favoriete artiesten, recensies van onze favoriete platen en columns over de scene. Deze boekjes maakten we allemaal zelf. Uiteindelijk zijn er een stuk of 8 verschenen. Om de drukkosten te financieren vroegen wij platenzaken, labels en de zaaltjes waar we optredens deden voor een klein bedrag te adverteren. Van het opgehaalde bedrag werden de drukkosten betaald. Hadden we veel opgehaald dan was de oplage groot en andersom." En dan kreeg je zoiets fraais om je moeder bang mee te maken:

Het tweede concert dat Oude Garde boekte was eerdergenoemde Girlpunknight, onbewust een sterk en succesvol concept: "Hier speelden The Riplets, The Lulabelles en The Boonaraas. Met dit concept en de mazzel dat the Riplets op dat moment leken door te breken hadden we een bijna uitverkochte avond in perron 55. Of het pure mazzel was, een briljant concept of dat we deze show goed gepromoot hebben weet ik niet. Feit is dat het een super avond was!"

Morgen hoe de Oude Garde Sedate Bookings werd.

Geen opmerkingen: