13 februari 2009

Voorprogramma's scoor je zó! (5)

Programmeurs Edwin, Joey en Johan hebben gesproken. Het woord is aan de support acts zelf.

Allereerst Marinus van a balladeer, die door de jaren heen het voorprogramma verzorgden van Keane in Ahoy', The Feeling, Live (opnieuw in Ahoy'!), Bløf, Skik, Maria Mena, Silkstone, Solo, Gabriel Rios, Chuck Prophet, Stevie Ann, Sarah Bettens, Jasper Steeverlinck, Beth Hart (waaronder een show in Carré), de vaste support tijdens Saybia's Nederlandse clubtour waren en de naprogramma’s (ja, ja, dat bestaat ook!) van 16 Horsepower en Tim Christensen. Indrukwekkende lijst. Tot tevredenheid van eenieder, aldus Marinus: "Als je na afloop van de supports van Keane en Saybia zo'n 80 EP’s verkoopt, weet je dat je iets goed doet.”

Inmiddels wordt Marinus zelf platgemaild door bands die zich als voorprogramma van a balladeer aanbieden. “Ik denk dat wij groot zijn geworden door het spelen van voorprogramma’s. De meeste shows die we deden waren in volle, meestal uitverkochte zalen, met publiek dat nog nooit van ons gehoord had maar openstond voor nieuwe muziek. Als je voor 1.000 man in de Melkweg staat, voor een nog net niet helemaal doorgebroken Keane, heb je met alleen maar muziekliefhebbers te maken. Als de muzikale match goed is en je band potentie heeft, kun je alleen maar winnen. Tot vandaag de dag zeggen mensen dat ze ons ontdekt hebben als voorprogramma van Keane, Saybia, Live of Bløf. De enige mis-matches waren in ons geval Gabriel Rios en Chuck Prophet."

Marinus erkent dat als beginnend bandje optredens regelen misschien wel het lastigste is. Boeken blijkt een vak apart. Hij heeft wel een uitstekende tip: "Volgens mij begint het met een goede biografie. Of eigenlijk: een goed verhaal. Onze bio bevatte, helemaal bovenaan, lovende woorden van OOR over mijn eerste demo Swim with Sam, plus een citaat van Claudia de Breij (haar lovende aankondiging op 3FM). Ik moet toegeven dat wij, vooral achteraf gezien, veel mazzel hebben gehad en dat de eerste voorprogramma’s ons bijna kwamen aanwaaien. But in my defense: Swim with Sam was en is een erg goed liedje :-)"

Marinus' opmerking over een goede uitstekende bio onderschrijf ik volkomen. To-the-point, goed geschreven, informatief en nieuwsgierig-makend. Enthousiaste citaten en goede recensies helpen, verstop die dus niet in de laatste alinea! Misschien wil Marinus voor dit blog een cursusje 'Biografie schrijven' geven? Nu even niet, want hij is te druk met optreden:

Wel geeft hij vast 1 concrete tip: "Mijn allereerste voorprogramma had mijn allereerste optreden ooit moeten worden: Kane trad op, samen met The Calling [kent U ze nog?] in de Melkweg. Omdat er een strijd gaande was over wie de hoofdact zou moeten zijn [...], zocht platenmaatschappij BMG nog een akoestisch voorprogramma met maximaal 2 gitaren. Iemand van BMG belde mij omdat mijn demo zojuist op zijn bureau was beland. Op dat moment had ik nog geen band en ik had nog nooit op een podium gestaan, dus er kwam ook wat faalangst om de hoek kijken… Ik moest helaas ‘nee’ zeggen. Maar het leverde wel een extra mooie regel in mijn bio op, waarbij ik de namen Kane en The Calling vetgedrukt meenam."

Zo doe je dat dus. Vanmiddag hoe Maurits GEM's eerste optreden regelde, als voorprogramma van The Libertines in De Melkweg. Leuke anekdote. Dat is tevens mijn laatste post voor de komende dagen; ik ga naar de sneeuw. Maar niet getreurd: ik heb een paar kleine dingetjes klaar staan en gast-blogger Barry Spooren zal komende week vullen. Barry is bassist van Silence Is Sexy en heeft met 3 studiegenoten Kaiser Management opgericht. Tot over ruim een week!

2 opmerkingen:

bram zei

Dat is zeker een indrukwekkende lijst voorprogramma's! Mooi verhaal.

Johan zei

Goed verhaal, vooral die anekdote over het afzeggen van je eerste show in de Melkweg... priceless!

Inmiddels wordt Marinus zelf platgemaild door bands die zich als voorprogramma van a balladeer aanbieden.

Hier gaat Marinus helaas niet verder op in. Hoe gaat hij om met 'bedel-mails' van bands?