4 februari 2009

Sedate Bookings doet het zo (3)

Deze week vertelt Jair Hoogland hoe hij op de middelbare school met 2 vrienden startte met het boeken en promoten van garage-, punk- en rock'n'roll-bands in Venlo. Eerst onder de naam Oude Garde, later als Sedate Bookings. Inmiddels boekt Sedate vanuit Utrecht shows in heel Europa, al dan niet in samenwerking met lokale promotors. Jair: "Omdat niet alle bands (actieve) platenmaatschappijen hebben in de landen waarin wij ze boeken, proberen we wat promotie aan de shows te hangen." Vanaf begin dit jaar is Thijs Haakman daarvoor verantwoordelijk. Promotie staat in het geval van Sedate min of meer gelijk aan free publicity; budget is er nauwelijks. Thijs vertelt: "Voor kleine buitenlandse labels is het lastig om CD-recensies in Nederlandse media te krijgen. Laat staan interviews en andere aandacht. Ook zijn labels vaak alleen gericht op de verkoop van CD's. Wij willen echter ook onze optredens promoten door deze te kondigen, bijvoorbeeld in lokale kranten. Door een artiest meer aandacht te geven hopen wij op meer bekendheid en meer publiek. Voor ons is een artiest uiteindelijk waard wat hij of zij aan publiek trekt."

Hoewel Sedate begon met typisch scene-bands is dat niet het enige dat ze doen. Woody & Paul bijvoorbeeld, een band die voor een groter publiek aantrekkelijk is. En sinds kort ook The Seatsniffers. Over toegankelijkheid en 'geschikt voor een breder publiek' zegt Jair: "Da's moeilijk te verklaren. Soms pikt een scene ze op, soms zijn het individuen, gewoon muziekliefhebbers die een artiest goed vinden. Een goed voorbeeld op ons roster is The .357 Stringband. Een band die bluegrass maakt, met punk-invloeden. Dat is de reden dat ze zijn opgepikt door veel punks en rock’n'rollers. Tegelijkertijd spelen ze voor traditioneel Americana-publiek dat in stilte, zittend naar hun muziek luistert. Een groot contrast met dansende, bierdrinkende punkers. Het maakt het boeken van een tour extra leuk: geen plek is te vreemd!"

Morgenochtend vertellen Thijs en Jair over Sedate's optredens en promotie op en rond Noorderslag en Eurosonic. 's Middags sluiten ze hun verhaal en deze serie af met wat ze bereikt hebben voor hun bands Accelerators en Dead Elvis & His One Man Grave. Tot dan.

Geen opmerkingen: