3 februari 2009

Sedate Bookings doet het zo (2)

Jair Hoogland vertelt verder over het lokale succes van zijn Oude Garde in Venlo: "Wij vonden door de deurdeals die we met bands of kantoren sloten dat onze shows goed gepromoot moesten worden. Ik vertelde gisteren over het fanzine dat we drukten. Daarnaast kopieerden we flyers en plakten posters. Voor grotere dingen als ons Queensday Festival zochten we contact met de lokale pers. Door het relatief grote aantal optredens voor een stad als Venlo (gemiddeld 2 per maand) konden we die niet voor losse shows interesseren. Terugkijkend naar deze periode denk ik dat onze kracht zat in het feit dat we alle kids in de regio, onze doelgroep, kenden en daarom ook telkens wisten te bereiken." Daar verwees ik gisteren ook naar: start dichtbij met promotie en het overtuigen van muziekliefhebbers.

Een logo'tje maken kunnen ze wel, die gasten van de Oude Garde! Hoe werden ze Sedate Bookings? "Langzamerhand gingen we alledrie studeren en trokken weg uit Venlo. Hierdoor verloren we onze binding met de doelgroep, die ook ging studeren, en organiseerden als Oude Garde steeds minder optredens in Venlo. Alleen het Queensday Festival is over, een gratis toegankelijk festival met ongeveer twintig punk-, rock 'n' roll- en garagebands. Onze drive om artiesten te boeken die we goed vonden bleef, maar omdat het in Venlo niet meer werkte besloten Gijs en ik Sedate Bookings op te richten."

En wie boekt Sedate zoal? Nikki Corvette & The Stingrays bijvoorbeeld, een artieste die in de punkrock- en garagescene een grote naam is, maar buiten deze niche onbekend. Ze heeft in heel Europa fans en niet slechts in 1 land. "Om die reden zijn we in heel Europa actief optredens gaan zoeken", aldus Jair. "Omdat wij als Sedate natuurlijk nooit een optreden in Spanje of Italië kunnen promoten, zijn we altijd op zoek naar goede buitenlandse partners. Promotors die net als wij met de Oude Garde en Sedate aan 'goede promotie' doen." Meestal hangt er rondom deze promotors een complete scene. Jair geeft enkele voorbeelden: "In Rotterdam is er een levendige scene rondom Stardumb Records, The Apers en Accelerators, in Nijlen (BE) rondom Skintight Records en de band The Priceduifkes, in Münster rondom de zaak Gleiss 22. En zo zijn er in Europa talloze steden met een eigen scene. Door internet, fanzines, labels en messageboards komen deze met elkaar in contact en wisselen ze muziek, lifestyle etc. uit. Zo verzamelen artiesten als Nikki Corvette, Tokyo Sex Destruction (check deze Volkswagen commercial en deze clip) en The Queers over heel Europa fans. Dat is waar Sedate Bookings uit is ontstaan; scenebands die wij vet vinden boeken op plekken waar die scene leeft. En dat doen we onder andere met deze bands."

Morgen meer.

Geen opmerkingen: