9 september 2010

@Popronde 2010 (1)

Popronde is Nederlands grootste reizende muziekfestival dat ieder najaar plaatsvindt in 24 steden, met als doel nieuwe bands, nieuwe podia en publiek bij elkaar te brengen. Morgenavond gaat de Popronde van start in Nijmegen, 12 uur lang meer dan 50 bands op 24 lokaties. Gratis!

Popronde is dit jaar verschillende samenwerkingen aangegaan. Laat je voorlichten door BUMA On Tour: informatiebalies en masterclasses gegeven door nationale en internationale topcomponisten. BUMA On Tour doet 6 Popronde-steden aan: Nijmegen, Utrecht, Groningen, Den Haag, Haarlem en Eindhoven. Mooi initiatief! In elke Popronde-stad is één podium omgedoopt tot 3FM Serious Talent Stage. Op dat podium spelen uitsluitend bands uit de Popronde-selectie die van 3FM het predikaat Serious Talent kregen. Nieuw dit jaar is de samenwerking met VPRO’s 3VOOR12. In alle 24 Popronde-steden komt een 3VOOR12-podium op een centraal gelegen locatie waar Hollandse Nieuwe Popronde-acts zich presenteren. Check hier voor meer info. Voor een impressie van de Poprondes van vorig jaar zie het videoverslag van Uncle Frankle (deel 2 hier):Organisator Mischa van den Ouweland licht op EHPO in 3 afleveringen enkele veelbelovende bands uit het ruime aanbod:

Eins, Zwei Orchestra
De enige band in Nederland waarvan de bandleden in 5 Grote Prijs finales stonden en daarvan 3 wonnen: We vs Death (2005), Brown Feather Sparrow (2009) en winst voor Satellite 7 (2002) en Silence is Sexy (2005). Drummer Herman speelt in Little Things That Kill, een reïncarnatie van Grote-Prijswinnaar Eleven. Niet altijd een garantie voor succes, maar de bandleden komen nu met een uitermate geslaagd nieuw project:Op de Popronde te zien als opening op het 3VOOR12 Hollandse Nieuwe podium in de NDRGRND, the place to be in Nijmegen voor nieuw talent. Nog een reden om te komen: iedereen krijgt een gratis Hollandse Nieuwe/Popronde-sampler!

Klaus Womb & the Penny Super Pony Strip
Popronde is een festival van uitersten, niet alleen qua aanbod maar ook qua lokaties, met verheffende namen als de Onderbroek en de Bijstand. In de laatste kroeg staat Klaus Womb, electropunk zoals het hoort: snoeiharde beats en een manisch krijsende zanger en zangeres met gepaste outfit.
De ideale afsluiter in dit punkhol.

Case Mayfield
Dat Volendam meer te bieden heeft dan palingsound bewijst Case Mayfield, een bevlogen singer/songwriter. Als je twittert “Ik wil alle @Popronde steden afgaan. Geen gage, ook goed! Donkere hoekjes, prima! Gratis maaltijd zonder zout, top!” dan heb je de juiste instelling.In de Blaauwe Hand is niet alleen de oudste kroeg van Nijmegen, ook een typisch voorbeeld van een perfecte Popronde-lokatie: een veel te kleine sfeervolle kroeg die uitpuilt met publiek dat ook daadwerkelijk luistert naar de de artiesten.

Krach & Die Lui
Voor het eerst organiseren we zelf de afterparty in Nijmegen, het openingsfeest van de Popronde. Een bus met live muziek pendelt op en neer tussen het centrum van Nijmegen en de Vasim, de culturele broedplaats aan de rand van de stad. Naast DJ St. Paul en optredens van redtheplaneeet!!! en Major Hostage staat daar Krach & Die Lui, de opkomende rockband van Oost-Nederland. Onlangs heb ik een wervelende show in Merleyn gezien. Vernieuwend hoe een live rockband naadloos overgaat in een electro DJ-collectief:Mischa laat komende weken zijn licht schijnen over enkele andere hoogtepunten in de 23 steden die de Popronde na morgenavond aandoet. Tot dan?

1 opmerking:

antonie zei

Hey Niels,
Klein foutje in je verhaal over Eins, Zwei Orchestra. Zijn 5 bands uit GP finales, waarvan er 3 hebben gewonnen. Herman, onze drummer, speelt ook drums in 12Orchestra.