2 juli 2013

Startpunt EHPO

Na bijna 5 jaar dagelijks bloggen en 2.445 posts zit EHPO op slot. Dat betekent niet dat wat hier staat op slag waardeloos is. Voor (beginnende) bands, muzikanten, (muziek-)marketeers, journalisten, schrijvers, filmers, andere creatieve makers, uitgevers, producenten en boekhandelaren valt hier nog een boel te halen.

Hieronder een overzicht van inhoudelijke posts en series, inclusief toelichting. De voorbeelden in enkele blogposts zijn verouderd en niet alle links werken, maar achter de inhoud en visie sta ik nog steeds. Vragen, opmerkingen, discussie? @ehpo werkt nog steeds uitstekend!

Eén tip voor ik aftrap: series en posts met veel reacties zou ik zeker checken. Reaguurders op EHPO hadden vaak heel nuttige aanvullingen en ideeën. Lees je liever van papier dan van scherm, op het strand in plaats van een bureaustoel? Schaf dan mijn boek vol marketingtips aan. Die 2 tientjes verdien je terug met 1 verkochte cd of boek.

Hoe gebruik je blogs, Facebook, Twitter, YouTube, MySpace, Hyves, Spotify, Grooveshark en Last.fm effectief?
Bloggen is met afstand het krachtigste social medium, wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen het credo van EHPO. Start vandaag nog!
In de 5-delige serie Klinkt als lichte ik heel praktisch en concreet het gebruik, nut en effect van verschillende online platforms toe (onderaan beginnen met lezen). Uitgangspunt daarbij is het muzikale hokje waar je muziek in past: dat komt er sowieso, dus kun je maar beter zélf verzinnen. Achtereenvolgens bespreek ik het gebruik van Last.fm, het inmiddels door mij verguisde MySpace (bah!) en Hyves (ook dood). Tot slot vat ik de concrete tips samen. Die gaan natuurlijk ook op voor gebruik op Facebook, Twitter en YouTube. Genoemde serie stamt uit 2008, in 2011 schreef ik een zeer uitgebreide update, een samenvatting en handige puntenlijst in de post Hoe vergroot je je fanbase en bereik?
De 4-delige serie Een tandje erbij van Fulco Polderman sluit op die eerste serie aan. Fulco toont het belang van je eigen website en beschrijft de functie van andere platforms. Andrew Dubber doet dat een paar jaar later ook. Hun filosofie onderschrijf ik volkomen: je eigen website is je hoofdkwartier, social media niet meer dan middelen om fans naar je hoofdkwartier te krijgen. Een jaar later schreef Josh een schitterende aanvulling. In 4 uitgebreide posts speurt hij naar het nut, gebruik, effect en de kosten van diverse online platforms, tools, widgets en applicaties voor muzikanten. Topserie!
Waarom het verstandig is die platforms, social media en applicaties in te zetten leg ik uit in Marketing 2.0 for dummies. Doe je dat niet, dan mis je kansen.
Dit alles staat ook in mijn boek, met bijna 90 *gratis* illustraties van 19 ontwerpers. Ter gelegenheid van het verschijnen daarvan organiseerde ik de EHPO Jongerendag, waar ik in diverse presentaties gedetailleerd liet zien hoe je alle genoemde platforms en je eigen website effectief inzet. Kijk en luister het allemaal terug of klik alle presentaties door op mijn Slideshare. Hoe ik mijn boek daarna eigenhandig naar de 4e druk markete en wat jij daar van opsteekt lees je in een uitgebreide 'making of', met talloze inzichtelijke links, ideeën en concrete voorbeelden.
Sinds het uitgeven van mijn boek ben ik zeer geïnteresseerd in de overeenkomsten en verschillen bij de digitalisering van de muziekindustrie en boekenwereld. Samen met een aantal andere schrijvers som ik die op in een 5-delige serie.
Begin 2009 ging ik driftig aan de slag met Twitter, wat mij betreft het leukste en meest effectieve platform, zeker in combinatie met een blog. Mijn #Liefde voor Twitter; een Top 10. Zie ook de indrukwekkende resultaten van The Gasoline Brothers, een lange, doorlopende serie vol concrete tips hoe internet en vooral Twitter effectief in te zetten. Het gebruik van Twitter leidt tot boeiende vragen over auteurs- en publicatierecht en prachtige discussies over BREIN's juridische strijd tegen internetaanbieders (want BREIN beschermt creatieven & makers, toch?). Op Keepstream en Storify houd ik interessante Twitterdiscussies bij. Geen zin in? Rot op met je Twitter, ik wil muziek maken!
Facebook is niet mijn grootste liefde en Bram vraagt zich begin 2013 af Is Facebook dood?
Lees hier hoe Spotify werkt (onderaan starten), concurrent Grooveshark, het succesvolle Nederlandse 22tracks en waarom Deezer beter is. Muzikant/journalist Hans Hulst is kritisch over Spotify, wat leidt tot 50 (!) sterke inhoudelijke reacties van EHPO-lezers over innovatie, de vooruitgang en de toekomst van (de) muziek(industrie). Ook reacties van lezers zijn vaak heel leerzaam en inzichtelijk.

Platenmaatschappijen, Buma/Stemra, Sena, publishers & rechten
Over zin en onzin van platenmaatschappijen, labels, publishers en de muziekindustrie schrijf ik regelmatig. Allereerst platenmaatschappijen. In deze post benoem ik hun 4 voornaamste functies voor jou als muzikant, hier de verschillende soorten contracten en hier de zg. 360˚-deal. Een laatste cruciale tip met betrekking tot contracten hoor je in dit korte filmpje. In de 4-delige serie 180˚ anders licht ik de 4 functies van een platenmaatschappij nogmaals door en laat zien hoe en waarom je dat ook zelf kunt doen. Veel concreter wordt het niet!
Dan publishers. Zij verdienen hun geld met de exploitatie van (jouw?) rechten. Uit ervaring weet ik dat dat voor veel muzikanten heel ingewikkelde en abstracte materie is. In deze 8-delige serie leg ik zo helder mogelijk uit welke soorten rechten er zijn in relatie tot je muziek, wat BUMA, STEMRA, SENA en NORMA doen en waarom je wel/niet een overeenkomst met een publisher kunt aangaan. In het laatste deel vertellen Marinus van a balladeer en Michiel Flamman (Solo) om hoeveel inkomsten dat ongeveer gaat.
Publisher Lucas Slegtenhorst laat zien hoe je je muziek in een wereldwijd verkochte populaire game krijgt.
In dit artikel en de posts over BUMA's Fair Play-regeling komt duidelijk het spanningsveld naar voren tussen beheer van rechten en de mogelijkheden van internet. In een Open Brief aan SENA ook. Berichtgeving over het downloadverbod verzamel ik hier, over grondige herziening van het auteursrecht hier. Bepaal zelf waar jij staat. Dit is mijn visie, dit die van Mars Mertens.

Muzikanten delen hun ervaringen, tips & trucs
Regelmatig terugkerend zijn posts en series waarin muzikanten en soms producers laten zien hoe zij de zaken aanpakken. Onder de noemer '[...] doet het zo' delen ze ervaringen, tips en trucs waar andere bands, muzikanten en producers van kunnen leren. Een overzicht:
Ook: de ervaringen van labels (het onvolprezen Beep! Beep! Back Up The Truck en Natalie Loves), festivals (Incubate, In Vervoering zoekt crowdfunding), een boekingskantoor (Sedate) en iemand die een feest organiseert (La BOCA). Verder vertellen diverse muzikanten op EHPO over hun inspiratiebronnen, producers over hun studiotips en opnametrucs en gitaristen over klassieke gitaarsounds en hoe ze te maken. Jouw inzending voor deze onregelmatige serie is welkom. Verder sta ik soms stil bij de dood van muzikanten, waarvan met name de posts over Robert Kirby en Alex Chilton lezenswaardig zijn.

EHPO geeft advies
Het snelst en kortst door de bocht doe ik dat in de doorlopende serie A&R-tegels, mijn eigenwijs- en waarheden. Steeds 1 spreuk voor aan de wand (of onderin de kattenbak). Concrete tips over schrijven, opnemen, uitbrengen, marketen en promoten van muziek, vaak ook nuttig voor schrijvers, boeken, uitgevers, filmers en andere creatieve makers en ondernemers.
The Lendyls stellen goede vragen voor een beginnende band, EHPO antwoordt.
De Coverclub is een strak uitgevoerd idee dat effectief gebruik maakt van de mogelijkheden van internet en diverse platforms (met name YouTube). EHPO licht toe. KPN introduceerde met succes een intern social platform. Wat jij daarvan kunt leren.
In de serie Promo op EHPO doe je zó presenteren 7 bands en muzikanten zichzelf en hun muziek, waarna ik alle presentaties van uitgebreide feedback voorzie en tips geef. Zó moet het in elk geval niet. In een eerdere serie neem ik deelnemers aan de Grote Prijs van Nederland onder de loep en geef commentaar en tips over websites, andere platforms en social media. Dat doe ik soms ook in het echt of op TV.
Producer Martijn Groeneveld vertelt 10 Tips hoe je de Grote Prijs van Nederland wint, coach Buffi Duberman geeft gedetailleerd advies hoe je je Engelse uitspraak en songteksten verbetert. Rock Your English!
Maar het hoeft niet altijd functioneel en nuttig. Zo deel ik voor ieders plezier mijn Into The Great Wide Open- en Lowlands-tips met tientallen YouTube- en Spotify-links, in 2009, 2010, 2011 (vrijdag, zaterdag, zondag en de samenvatting + discussie) en 2012 (5 tips op vrijdag, zaterdag, zondag). De Open Dag op EHPO-serie was het vragenuurtje, waar ik inga op de volgende vragen:
  1. Waarom nog een CD uitbrengen? Niet liever eerst een EP of alleen een download?
  2. Wat levert het nu concreet op als je je site en alle andere platforms 100% voor elkaar hebt? Fans, inkomsten, bekendheid?
  3. Hoe ziet EHPO in de toekomst het auteursrecht geregeld (zo)?
  4. Volgens een trouwe lezer beweert EHPO dat artiesten geen genoegen moeten nemen met lage royalties. Maar wat als daar nu een voorschot tegenover staat waarmee een band of muzikant zijn album kan financieren?
EHPO heeft een mening
In mijn optiek zijn geloofwaardigheid en urgentie belangrijke eisen aan muziek en muzikanten in deze tijden. Hier staat wat ik daarmee bedoel, hier toegelicht met een aantal voorbeelden, hier en hier hoe je dat in passende marketing en promotie omzet, hier hoe je dat nóg effectiever doet en hier hoe je in zo'n geval met sponsoring omgaat. In verschillende posts ben ik op deze 2 begrippen terug gekomen, vaak over het ontbreken van geloofwaardigheid en urgentie, bijvoorbeeld bij Van Dik Hout, Marco Borsato, Kane, Kane en Kane.

#EHPOleaks
Ik houd me aanbevolen voor primeurtjes en sappig nieuws, ter lering ende vermaeck. Zo zocht ik met hulp van enkele bronnen uit hoe de deal in elkaar zit van Trijntje Oosterhuis en haar nieuwe CD gratis bij het AD, wat The Voice of Holland-winnaar Ben Saunders verdient aan optredens (maar vooral John de Mol, zijn manager, boeker en platenmaatschappij) en waarom de directeur van Radio 538 €250.000 ontvangt van componisten en auteurs. Schande.

The Long Tail
Er zijn verschillende theorieën en ideeën over het effect van internet op de verkoop van bijv. boeken, muziek en geluidsdragers. 'The Long Tail' is zo'n theorie. Hier een boeiend verhaal uit de eerste hand van muziekwinkel Concerto, later gevolgd door een 7-delige serie over het al dan niet bestaan van die Long Tail (onderaan beginnen met lezen). Daarin komen verschillende grote en kleine partijen aan het woord, inclusief enkele platenmaatschappijen en een paar heuse wetenschappers.

Radio, TV en voorprogramma's scoren, nuttige literatuur
Om als band, producer of muzikant verder te komen moet je vaak langs programmeurs van zalen, playlist-samenstellers en redactieleden van radio- en TV-programma's. Handig dus om uit hun mond te horen waar zij op letten bij het ontvangen, luisteren en beoordelen van jouw muziek. Hier iemand van 3FM aan het woord over het ontvangen van demo's, hier over de toekomst van radio. Zo ontstaat een hit (en nog een keer), opvallende ontwikkelingen op de playlist van 3FM die zendercoördinator Wilbert Mutsaers graag toelicht. Even later legt Mutsaers uit hoe en waarom streams mee gaan tellen in de Mega Top 50 en vertellen zanger Maurits van GEM, Marinus van a balladeer en de programmeurs van Tivoli, De Melkweg, WATT/Rotown en Noorderslag uit hoe je voorprogramma's regelt.
In de 3-delige Sinterklaas-serie stel ik een literatuurlijst op vol must-reads voor ambitieuze muzikanten. In de reacties laten lezers hun eigen tips achter. Hier nog een andere leerzame tip en een prachtig boek. Verder zet mijn broertje regelmatig de schaar in zijn krant voor boeiende knipsels.

(Illegaal) Downloaden
Ook een terugkerend onderwerp op EHPO. Check bijvoorbeeld de samenvatting van het vonnis in de Pirate Bay rechtszaak en mijn presentatie op Het Grote Downloaddebat (ik gebruik daarbij deze powerpointpresentatie):


Boeiender, genuanceerder en nóg inhoudelijker zijn de uitgebreide discussies die regelmatige bezoekers van dit blog en ik met Anton voeren over muziek gratis 'weggeven'. Lezen, dan weet u precies waar ik sta.

Bandcamp
EHPO is groot fan van Bandcamp. Vrijwel alle posts met dat label zijn dan ook de moeite van het lezen waard, maar begin hier.

Muziek
Ik zou het bijna vergeten: naast al deze nuttige info staat er iedere week ook veel vermaak en diverse compilaties op EHPO. Alle vertier heeft het label leuk, alle compilaties zijn te vinden onder het label Perfect, bijvoorbeeld de jaaroverzichten Perfect 20//08, 20//09, 20//1020//11 en 20//12. Oudere download-links werken niet meer, gelukkig streamt Perfects.nl altijd! Op vrijdag is de langstlopende EHPO-serie Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek vaste prik: een soort knipselkrant met het belangrijkste online nieuws en de leuke muzikale voorvallen van afgelopen week.

Tot slot waarom ik EHPO startte en wat het me bracht. En het einde van EHPO? Dat is Trent Reznors schuld. Bedankt!